Maar eerst even dit. Wat is eigenlijk een natuurkundige? In ieder geval niet iemand die (alleen) met bloemetjes en bijtjes bezig is. Ook geen gestoorde, Einsteinvormige professor die Duitse woordjes mompelt terwijl hij aan zijn teletijdmachine sleutelt. Het spijt me totaal niet als ik u teleurstel. Een natuurkundige is een uitvinder. Op zoek naar de eigenschappen van de oersoep, van antimaterie, van de kosmos.

Ik ben natuurkundige en doe onderzoek op CERN. Zomaar een vraag: zie ik eruit als Einstein? Het antwoord laat ik aan u.

Misschien vindt u dat ik meer op Dr. Emmett Brown uit 'Back to the Future' lijk. U weet wel, tijdreizen is een kwestie van stevig gasgeven op de openbare weg in uw donkergrijze DeLorean. Het zijn de stereotype gestoorde professorbeelden die uw brein hebben vervuild. Vergelijk het met andere stereotypen en u komt al snel tot de conclusie dat u in absolute nonsense gelooft.

Niet alle Chinese kindjes moeten batterijen leegpeuteren, niet alle strenggelovige moslims zijn terrorist.

De wetenschap brengt de mensheid vooruit. Wij brachten u elektriciteit en daarna de televisie. Het is helaas de snoeiharde onwetendheid van het publiek die de natuurkunde letterlijk geld kost, omdat u niet meer wilt betalen aan dat groepje gekke geleerden in Zwitserland. Zo drijft het onderzoek naar de beginselen van het universum op een zee van belastinggeld, zonder er ooit bij te kunnen.

“Ze willen niet meer betalen,” sprak de directeurgeneraal
van CERN, professor doctor Rolf-Dieter Heuer.

Hij is de man die de deeltjesversneller nog maar net draaiende kan houden door zoveel mogelijk te dineren met allerlei staatshoofden. Hij draagt een verstoft kostuum en rookt de goedkoopste sigaren. Al het geld moet naar het onderzoek, zijn salaris incluis.

Om rond te komen peutert zijn tweejarige zoontje batterijen leeg op een vuilnisbelt in Jakarta.

Vandaar deze poging om u te overtuigen. Het is een wanhoopsdaad, want u kiest uw staatshoofden. U heeft de macht. Wij, natuurkundigen, hebben uw belastinggeld nodig om de mensheid nieuwe uitvindingen te geven. En we zullen de oersoep niet vinden, als u niet betaalt.

Help ons snel! Dank u wel.