In het proces dat door de Log Cabin Republikeinen is aangespannen tegen president Obama (zij eisen dat hij on-mid-de-lijk met Don't Ask Don't Tell ophoudt) zit onverwacht veel vaart.

De rechter, Mevrouw Phillips, heeft besloten om het proces zo veel mogelijk schriftelijk af te handelen. Omdat zij ook haar vonnis schriftelijk zal uitvaardigen, kan het proces al afgelopen zijn voor het einde van augustus.

De advocaten van de Log Cabin hebben als getuigen onder meer militairen aangevoerd die onder DADT waren ontslagen. Ook voeren zij als bewijs aan, dat Obama zelf heeft gezegd dat het beleid de paraatheid van het Amerikaanse leger schaadt.

De snelheid waarmee het proces verloopt is een beetje gênant voor de Democraten. Zo heeft de fractievoorzitter van de Democraten in de senaat, Harry Reid, gisteren nog zijn persoonlijke garantie gegeven aan de ontslagen luitenant Dan Choi: Choi's ontslag zou ongedaan worden gemaakt. De uitspraak van rechter Phillips zou Harry Reid kunnen "inhalen" in zijn bemoeienissen.

Voor Obama's regering is het proces nog gênanter. De Amerikaanse regering is grondwettelijk verplicht om bestaande wetten te verdedigen in gerechtshoven. Deze situatie leidt er nu toe dat advocaten van de regering een wet gaan verdedigen waarvan Obama zelf heeft gezegd dat deze moet worden afgeschaft.

Overigens kan DADT ook na augustus nog worden voortgezet door de Amerikaanse regering. Tenzij de rechter expliciet verbiedt dat DADT wordt uitgevoerd tijdens een eventueel hoger beroep, kan de regering er gewoon mee doorgaan. Verder is nog helemaal niet zeker dat de rechterlijke uitspraak de Log Cabin in het gelijk zal stellen.

WvD

Lees ook:
» DADT: proces tegen Obama (22) reacties
» Aparte douches voor homo's leger VS? (32) reacties
» Overzichtelijke DADT-repo CNN (11) reacties
» Brief aan Obama: 'doe iets aan DADT' (24) reacties
» DADT-einde eindelijk in zicht (9) reacties