De zwakke economie zorgt voor een beperking in het overheidsprogramma van de VS dat voorziet in de levensbelangrijke antiretrovirale medicijnen voor mensen met HIV/AIDS die zich dat niet zelf kunnen veroorloven. Bijna 1800 mensen zijn gedegradeerd tot de snel groeiende wachtlijsten die drie jaar geleden nog bijna nihil waren. Net als bij andere programma's met een overheidsvangnet zorgt dit in combinatie met de steeds groter wordende vraag door de hardnekkige werkeloosheid en het verlies van ziektekostenverzekeringen voor grote problemen. 

Elf staten hebben zich al helemaal teruggetrokken uit het landelijke programma waaronder recentelijk Florida, de staat met het drie na hoogste aantal HIV-patienten. Meer grote staten waaronder Illinois en New Jersey trekken zich waarschijnlijk binnenkort ook terug of maken aanpassingen waarbij bijvoorbeeld medicijnen uit het pakket verdwijnen die bijwerkingen van de HIV-medicatie zoals hoge bloeddruk en suikerziekte tegengaan.

Zonder de toegang tot medicatie die de patienten nu 12.000 dollar per jaar zal gaan kosten, wordt een fikse stijging in het aantal AIDS-patiënten verwacht, is er meer kans op doorgave van besmettingen en zullen er hogere kosten zijn door intensieve ziekenhuisopnames.

AN