Advocate Alice Nkom, die veel homo's heeft verdedigd in Kameroen, vindt dat nu het moment is om wereldwijd homovervolgende landen aan te spreken op de desastreuse effecten van geïnstitutionaliseerde homofobie.

Sinds de aartsbisschop van Yaoundé in 2006 beweerde dat homo's de werkeloosheid in Kameroen veroorzaken, is er volgens Nkom een 'heksenjacht' begonnen: "Ineens werden mensen veroordeeld tot een half jaar cel, of zelfs tot vijf jaar celstraf. Twee mannen werden opgepakt in de hal van een hotel; dat ze daar samen waren was genoeg voor een verdenking van homoseksuele praktijken. Voor mij is de hele gang van zaken onbehoorlijk, omdat het inbreuk maakt op de privacy van mensen."

In mei werd nog door het hooggerechtshof van het Verenigd Koninkrijk besloten dat homoseksuele asielzoekers niet naar Kameroen kunnen worden teruggestuurd. Volgens het hof gaan de arrestaties van Kameroense homo's vaak ook gepaard met mishandeling.

Alice Nkom: "Die arrestaties zijn krankzinnig. En de gevolgen zijn verschrikkelijk voor mensen met HIV en AIDS. Die durven niet meer naar de dokter te gaan, of zelfs maar hun medicijnen in te nemen, uit angst 'ontmaskerd' te worden."

Alice Nkom voelde zich lange tijd alleen staan in haar strijd tegen de homovervolging. Het bemoedigt haar dat ze nu weet dat de wereldgezondheidsraad en het VN-ontwikkelingsprogramma haar standpunt delen: "De internationale gemeenschap heeft heel duidelijk gemaakt dat de AIDS-epidemie niet kan worden bestreden zolang homorechten niet worden gerespecteerd."

WvD

Lees ook:
» 'Vecht niet voor homorechten!' (37) reacties
» Afrikaans 'homostel' opgesloten (19) reacties
» Kijktip: bizar filmpje Oeganda (51) reacties
» Gevaarlijkste landen voor homo's (85) reacties