In de Italiaanse versie van dit shockerende verhaal, waarin drie priesters in de val van dezelfde lokhomo lopen, weet een geestelijke te melden dat maar liefst 98% van de priesters die hij kent homoneigingen heeft. Hoe is dat in Nederland?HP De Tijd vroeg de woordvoerder van de RKK Nederland, Pieter Kohnen, die nooit iets over het Italiaanse artikel had gehoord, of er redenen zijn om aan te nemen dat er inderdaad een significant deel van de priesters homoseksuele neigingen heeft.

"Hier is in ons land nooit onderzoek naar geweest omdat priesters sowieso geacht worden celibatair te leven," zo zegt hij, "dus hoe hoog dat aantal is blijft giswerk."

Niet op de kansel
De homodiscussie in de Rooms-Katholieke Kerk is een vaakbewandeld pad, hoewel deze na alle misbruikschandalen wellicht wat naar de achtergrond verschoven is. Zo sprak de Nederlandse priester dr. Antoine Bodar, die tot vlak voor zijn priesterwijding een homoseksuele relatie had, zich hier in 2005 al over uit in het Nederlands Dagblad. Bodar, die inmiddels al weer enkele jaren in Rome studeert in het Oostenrijks-Duitse priesterhuis, deelt de mening die we ook van Kohnen kregen in de vorm van dit oude persbericht: (homo)seksualiteit hoort niet thuis op de kansel. Zo zei Bodar in 2005 al dat “de volledig heteroseksuele man idealiter de priester” is.

Kohnen wilde verder ook niet in gaan op de claim van de Italiaanse kerk dat het artikel in Panorama 'alleen maar bedoeld is om een schandaal te veroorzaken en om alle priesters zwart te maken'. Kohnen: "Dat is een zaak van de Italiaanse kerk, daar doen wij hier geen uitspraken over."

CF/HP De Tijd

Lees ook:
» Kerk boos om artikel homopriesters (29) reacties