Hivos zelf geeft aan dat aan de resultaten geen harde conclusies kunnen worden verbonden, maar 1 op de 10 Nederlands ziet volgens deze meter homoseksuelen het liefst in de cel zodat zij tot inzicht kunnen komen.Hivos is de grootste aidsbestrijder van Nederland. “Daarom zijn de uitkomsten ook zo schokkend”, vindt Marijke Haanraadts van Hivos, “want het zijn niet de gemiddelde Nederlanders die onze site bezoeken.” Het percentage onder de Nederlandse bevolking ligt dus waarschijnlijk nog hoger.

Naast het feit dat volgens de meter 10% vindt, dat homoseksuelen opgesloten moeten worden, vindt ook 10% dat alle formele rechten van homoseksuelen afgepakt moeten worden.

COC
Ook Philip Tijsma van COC is geschokt, dat er nog Nederlanders zijn die invullen dat homoseksuelen opgesloten moeten worden. "Vraag is of het onderzoek op de Hivos-site helemaal representatief is", zegt Tijsma in Metro. "Maar dat er mensen zijn die dit vinden, is op zichzelf schokkend genoeg. Daarom vinden we dat het nieuwe kabinet zich nog meer moet inzetten voor homo-emancipatie. Er moet bijvoorbeeld een verplichting komen voor elke school om voorlichting over homoseksualiteit te geven." 

De organisatie zelf wijst er nog op dat wereldwijd de tolerantie afneemt. In een jaar tijd is het aantal landen waar homoseksualiteit strafbaar is gestegen van 72 naar 76.

Meldingen
Ook het aantal meldingen van homogeweld bij de politie is in dat jaar met een kwart toegenomen van 54 tot 82. Het werkelijke aantal ligt hoger. Als kanttekening moet hier wel bijgezet worden dat een hoger aantal meldingen niet per se een hoger aantal incidenten hoeft te betekenen.

Test hier zelf hoe homofoob je bent.

MH/Hivos/Metro/NU