Tegenwoordig houdt een andere variant van deze theorie me bezig. Het kleine zusje van de ‘six handshakes’ bestaat uit een netwerk dat nog veel gevoeliger is dan bovenstaande en wordt gedomineerd door exen, exen van exen, en exen van exen van exen. Het kent veel kortere routes en een connectie bestaat vaak uit slechts twee à drie lesbian handshakes.

Ook zonder een vernuftig systeem als ‘the chart’, dat door Alice bijgehouden werd in de serie The L Word, weet elke lesbo maar al te goed dat wanneer zij zich eenmaal in een relatie begeven heeft, ze deel uitmaakt van een netwerk. Zin of geen zin, het is zo. Met een beetje pech had je ex er al een serie exen op zitten en heb je het jezelf zonder dit te weten flink lastig gemaakt.

Komt de verontwaardigde uitspraak “Heb je een date met háár? Dat was mijn eerste vriendin!” je bekend voor? Grote kans van wel.

Deze zogenaamde ‘exen van je exen’ begeven zich in een gevoelig gebied wat je in principe als verboden terrein kunt beschouwen. Er zijn genoeg mensen die er geen problemen mee hebben, maar aanpappen met de ex van je ex kent genoeg nadelen. Niet alleen zul je door je ex meer dan nodig op de hoogte worden gebracht van alle slechte karaktereigenschappen van je kersverse date, het gevoel van een onderlinge ruilhandel op zich geeft mij persoonlijk al genoeg kippenvel om me ervan te weerhouden er ooit nog mee verder te gaan. En dan heb ik de visioenen van je ex en je date samen in één bed voor het fatsoen nog achterwege gelaten. Je zult maar net aan het eten zijn.

Varianten hierop zijn de exen van je vrienden, die op zichzelf minder dramatisch zijn, maar daarentegen wel weer garant staan voor een fikse ruzie met de desbetreffende vriendin, en het omgekeerde: de vrienden van je exen. Minder erg dan de exen van je exen, maar net zo vervelend als je je ex liever nooit meer tegenkomt.

Een poosje geleden betrapte ik mezelf op het loeren naar iemand die de ex van de ex van mijn ex bleek te zijn.

Weer een handshake verder, maar naar het scheen net zo verontrustend. ‘Hè, wat jammer zeg’ werd er gezegd, toen de connectie bekend werd en ik beteuterd af moest druipen. Maar eerlijk is eerlijk, onze populatie is maar klein en zodra we bij de exen van de exen van de exen, en de vrienden van de exen van de exen, of de exen van de vrienden van de exen beland zijn, is voor ons het cirkeltje al heel snel weer rond en staan we allemaal met elkaar in verbinding.

Als je dit net als ik maar moeilijk kunt accepteren, zal er maar één ding op zitten: op jacht naar vers bloed. Het net-uit-de-kast-meisje, de verstokte einzelganger, of simpelweg de kersverse user in de spotlight op gay.nl. Maar wees zuinig op ze, want eens een handshake, altijd een handshake.