Eerder onderzoek wees uit dat de belangrijkste reden voor homoseksuelen om geen condooms te gebruiken het oncomfortabele gevoel tijdens anaal contact was. Normale condooms zijn gericht op vaginale sex, maar het nieuwe condoom bevat meer glijmiddel waardoor anale sex in theorie minder pijnlijk en plezieriger moet worden.

De makers zijn nog bezig met de ontwikkeling van het product. Wat kosten betreft is men er nog niet over uit of de condooms voor een bepaalde niche ontwikkeld zullen worden of voor een algemeen publiek. Maar dat aspect is ondergeschikt aan de ontwikkeling, volgens een anoniem bestuurslid van Family Planning Promotion Trust. Een datum voor de verkoop van de condooms is nog niet bekend.

Sinds iets meer dan een jaar is homoseksueel contact niet meer strafbaar in India en de belangrijkste reden voor de introductie van de condooms is het sterk stijgende aantal hiv-patiënten onder homo's in India. In Mumbai is 42% van de mannen die sex heeft met andere mannen hiv-positief. In Delhi is dat aantal zelfs 49%.

AN