Armenië, Madagaskar, Mali en Turkije werden door de Franse asielrechters als landen met een negatieve prioriteit. Dat wil zeggen dat, uitzonderingen daargelaten, asielzoekers uit deze landen geen Frans vreemdelingendocument hoefden te krijgen.

De Raad van State maakt daar nu een heel grote kanttekening bij: als de asielzoekers uit de vier landen lesbisch of homo zijn, zijn de rechten en veiligheid van de betrokkenen niet gegarandeerd. De asielrechter krijgt nu ruimere bevoegdheid om in zo'n geval toch een vreemdelingendocument te verstrekken.

De asielzoekers zelf uit deze landen krijgen langer de tijd om in beroep te gaan tegen een negatief besluit. Bovendien verbiedt de Raad van State dat de betrokkenen versneld Frankrijk worden uitgezet.

Een land geldt voor de Franse wet als veilig (en daarom als een negatieveprioriteit bij het asielrecht) als het
1) de rechtsstaat, de democratie en brijheidsbeginselen respecteert, en
2) mensenrechten en fundamentele vrijheden garandeert.
Volgens de Raad van State maken Armenië, Madagaskar, Mali en Turkije zich schuldig aan discriminatie op grond van seksuele geaardheid. De Raad van State doet dit naar aanleiding van een brandbrief van Amnesty International en vier Franse mensenrechtenorganisaties.

De vijf organisaties zijn echter nog niet tevreden. Ook Benin, Ghana, Senegal en Tanzania gelden als veilig, terwijl lesbo's en homo's er vervolgd worden. Verder stellen de vijf dat er veel te veel "veilige" landen zijn waar de politie mensen om hun geaardheid oppakt, hoewel er geen formele wetten tegen homoseksualiteit zijn. Als voorbeelden noemen zij Bosnië, Kroatië, Servië, Macedonië, de Kaapverdische Eilanden, Mongolië, India en de Oekraïne.

Frankrijk geldt als een tegenstander van de Turkse toetreding tot de Europese Unie. De beslissing van de Franse Raad van State kan die tegenstand alleen maar vergroten. De Britse premier Cameron brak vorige week juist wel een lans voor de Turkse toetreding.