Uit een uitgebreid onderzoek van de International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA) in Brussel blijkt dat lesbische, homoseksuele, bi- en transseksuele mensen wereldwijd een hoge, en soms fatale, prijs moeten betalen voor hun seksuele voorkeur.

Van de ruim tweehonderd landen die de ILGA bekeek, beschouwen 78 seksuele relaties tussen mannen als een strafbaar feit, terwijl 45 landen lesbische relaties misdadig vinden. Er zijn 53 landen met een wet die discriminatie van homoseksuelen verbiedt. Slechts 26 landen erkennen een of andere vorm van een wettelijke verbintenis tussen mensen van dezelfde sekse.

De Independent on Sunday publiceerde zondag voor het tiende jaar een ‘Pink List’ waarin de 101 invloedrijkste homo’s, lesbiennes en transseksuelen in Groot-Brittannië in het zonnetje worden gezet. Op nummer één werd de Britse rugbyspeler Gareth Thomas (foto) gekozen. Hij doorbrak met zijn coming-out in december een groot taboe in de professionele sportwereld en macho-sport rugby in het bijzonder. Thomas voert sindsdien campagne onder jongeren.

CF