Het gezin Jones lijkt op eerste gezicht op een normaal Amerikaans gezin: mooie ouders, twee brave kids en een nieuw gigantisch huis in een buitenwijk. De andere bewoners omarmen ze gelijk in hun omgeving en dat is precies wat de familie Jones wil. Want hoewel ze het perfecte gezin lijken, zijn ze in werkelijkheid vier verkopers, bij elkaar gezet om de verkoop van bepaalde producten omhoog te stuwen. Niet door van deur tot deur te gaan, maar door 'social marketing'. Wel eens afgevraagd waar je beste vriend dat shirt vandaan heeft? In deze film wordt dat trucje uitgebreid tot een complete baan waarin je mensen dingen verkoopt door het te gebruiken in plaats van te verkopen...


Van schoenen tot de nieuwste diepvriessnacks; alles moet verkocht worden aan de rijkelui en daar weten de Joneses wel raad mee. Langzaam werken ze zich alle vier op tot trendsetters binnen de wijk en begint het spelletje. Want wie zorgt voor de meeste verkopen die week? Al snel blijkt dat voor vader Jones dit zijn eerste opdracht is en nog niet helemaal weet waar het acteren op houdt en de realiteit begint. Binnen de kortste keren probeert hij z'n collega (en nep-echtgenote) Demi Moore te versieren wat natuurlijk niet gaat zoals gepland. Ook bij de kinderen beginnen de eerste scheurtjes in het perfecte plaatje te komen: dochterlief slet wat af met de getrouwde mannen uit de buurt en zoonlief begint een vriendschap met een apart meisje. Als zoonlief tijdens een feestje een versierpoging probeert die keihard mislukt en zorgt voor z'n coming-out, klaart het rookgordijn snel op rond The Joneses...

Hoewel de film best een slappe comedy had kunnen worden, is het uiteindelijk een sterke dramedy geworden. Het gegeven van de verkopende familie is slim gevonden en goed uitgewerkt. Ook het acteerwerk is fijn: vooral de vrouwen stelen de spotlight. Dochter Amber Heard speelt het rebelse verwende meisje met een rauw randje waardoor het net geen karikatuur wordt en Demi Moore als vrouw (en baas) des huizes laat zien dat ze nog steeds een ijzersterke bitch kan neerzetten.

Ook Ben Hollingsworth is het noemen waard: de bloedmooie acteur zet zijn karakter goed neer, zeker als door de worsteling met z'n echte identiteit het middelpunt van de film wordt.

Het enige minpuntje wat aan de film kleeft is dat het stiekem voelt als een eerste aflevering van een TV-serie. De film is zeker goed uitgewerkt, maar je had The Joneses eigenlijk veel meer opdrachten, uitdagingen en drama gegund op wekelijkse basis.
En de vraag die na de film blijft kleven: Is dit fictie of nabije toekomst?

The Joneses is vanaf 12 augustus te zien in de bioscoop.

Wil jij 2 kaartjes voor The Joneses winnen?
Kijk dan hieronder de trailer en beantwoord dan de volgende vraag:
Hoe heten de kinderen in het gezin Jones?
Mail je antwoord met je gegevens (naam, adres, profielnaam) naar win@gay.nl en wie weet ga jij binnenkort met een vriend(in) naar deze toffe film!

GJK