Mexico-Stad maakte het homohuwelijk rechtsgeldig op 4 maart en sinds die dag zijn er meer dan 320 koppels van dezelfde sekse met elkaar getrouwd, 173 mannelijke en 147 vrouwelijke. De uitspraak van 6 maanden geleden werd aangevochten met veel hulp van de katholieke kerk. Tegenstanders van het homohuwelijk in Mexico stad vinden het een gevaar voor het traditionele concept van een familie.

De rechters waren het ook niet allemaal met elkaar eens, getuige de 8-2 stemming. Rechter Guillermo Ortiz vindt dat het huwelijk exclusief voor koppels moet gelden die zich kunnen voortplanten, terwijl rechter Jose Fernando Franco dat niet als een essentieel onderdeel van het huwelijk ziet. Rechter Jose Gudino meent dat het concept van een familie in de grondwet te interpreteren is op verschillende manieren. 

Het Hooggerechtshof heeft nog niet laten weten of deze uitspraak alleen gaat gelden voor Mexico Stad of voor heel Mexico. Kiezen ze voor het laatste dan wordt Mexico het tweede land in Latijns- Amerika, na Argentinië, dat het homohuwelijk toestaat.

AN