“We voeren achter de TON-boot!” Oh, die heb ik wel gezien inderdaad. Ik dacht nog: geen zetel, maar wel een boot. Wat wil Rita nou nog? Komt ze uit de kast? Start ze een nieuwe partij ‘POT’ Politiek Op Topniveau? Maar waarschijnlijk was het allemaal veel simpeler. Want iedereen stond gewoon op een boot omdat ze op een boot stonden en het fijn vonden dat ze gezien werden, zo fijn zelfs dat ze de hele avond aan alles wat los en vast zat gingen vragen: ‘Heb je me gezien?’

Ik ga er overigens elk jaar naar kijken hoor, want persoonlijk vind de Gay Pride wel een leuk feestje. Elk jaar ben ik weer te laat, mis ik de eerste twintig boten en verbaas mij over de rest. Soms heeft de organisatie wel humor. Ze laten vrolijk de Christelijke homoboot vlak achter een boot met leernnichten aan varen zodat ze met hun Bijbelse instelling vier uur lang naar blote konten in opengeknipte broeken moeten kijken. Een soms hebben de boten zelf een goeie grap. Op de SOA-boot hadden ze een dansje op “Give it to me” bedacht, heel onfortuinlijk liedje voor een SOA-boot. En ik vroeg mij enorm af wat voor boodschap van tolerantie er uitgedragen werd door de “Gaymobil-boot”. Bevorderen zij de acceptatie van homoseksueel speelgoed? Halen zij de roze teddybeer uit het verdomhoekje?

Ik ga duidelijk niet kijken omdat ik de pride zo’n goed middel voor acceptatie vind. Het is gewoon homocarnaval, een feestje met drank en verklede mensen die lekker gek doen en vervolgens vragen: ‘Heb je me lekker gek zien doen?’ Zestien Polen op een trekschuit met een slecht geknutselt spandoek maken de tolerantie in het voormalig Oostblok niet groter vermoed ik. Net zo goed als dat de safe sex-boot de toeschouwers ineens bewust maakte van het belang van condooms. Iedereen om mij heen zegt van wel, maar een ordinaire dronken afterparty later wil ik ze nog wel eens spreken.

Waarom doen we het dan nog? Nou ja, elk excuus voor een drankfestijn en de verrijking van onze homohoreca rekenen wij al snel goed. En serieus, het was ook heel gezellig afgelopen weekend, dus waarom zouden wij ons dan schamen voor ons grote straatfeest? Toen ik aan een van de organiserende medemensen vroeg wat nou het hele nut was van de Gaypride, was het algemeen geldende en integere argument voor het hele gebeuren: ‘Zichtbaarheid geven aan homoseksualiteit’.

Ik geloof daar zelf niet zo in. Het enige wat elk jaar weer zichtbaar wordt, is hoe graag wij homo’s in kleine onderbroekjes of rare roze kostuumpjes hele hippe dansjes doen op campy kutmuziek. 74% van de Telegraaflezers vindt dat best maar het mag minder overdreven. Ik zeg: laten die mensen thuisblijven dan hoeven wij ons geen seconde in te houden en kunnen wij lekker doen waar we zin in hebben. Namelijk: zwaaien tot we een tennisarm hebben en daarna de hele avond hopen dat iedereen het gezien heeft.