Sterligov was nog maar 24 toen hij na de val van de voormalige Sovjet-Unie gebruik maakte van het gebrek aan regels in de financiële wereld en een beurshandelbedrijf in grondstoffen oprichtte. Hij werd de tweede officiële miljonair van het nieuwe Rusland. Van miljonair werd hij binnen een paar jaar biljonair en hij bezat huizen in Londen, New York en een kasteel in de Bordeaux. Na een mislukte poging om president van Rusland te worden in 2003 verkocht de streng orthodoxe christen bijna al zijn bezittingen om ergens op het platteland een eind buiten Moskou als sobere boer te gaan leven. Vorig jaar kwam hij terug in de financiële wereld, naar eigen zeggen om Rusland door de economische crisis te helpen via het ruilhandelsysteem.

Tijdens een radio-interview deze week met Ksenia Larina van Cultural Shock, vertelde Sterligov eerst dat hij nooit homoseksuele mannen of lesbiënnes in dienst zou willen nemen, ook niet als de wet hem dat zou verplichten. Bij Sterligov is de wet van god oppermachtig en hij zei even later dat homo's gedood moeten worden, omdat dit volgens hem zo in de bijbel staat.

Verscheidene homoactivisten hebben inmiddels actie ondernomen tegen de uitspraken van Sterligov en zijn een strafrechtelijke procedure begonnen. Nicolai Baev van homo-organisatie Artikel 282 zegt het volgende: "In de privé-sfeer kan Sterligov allerlei haat prediken, maar openbare aanzet tot geweld en haat zijn bij de Russische wet verboden. Wij zullen eisen dat deze wet ook wordt toegepast om de rechten van homoseksuele burgers in Rusland te beschermen."

AN
Lees ook:
» Oppositie in VN tegen homo-advies (17) reacties
» Gay Pride: een globaal feest (17) reacties
» Russische pride in St. Petersburg (17) reacties