Horeca-ondernemer Niels Ras (die eerder het Amsterdamse cafe 't Leeuwtje uitbaatte) gaat de Alkmaarse Gay Pride organiseren. Hij is sinds een maand eigenaar van de enige homokroeg die dagelijks open is in de kaasstad, de Unie XS.

Op 4 september wordt de opening van Unie XS als homokroeg officieel gevierd en daar wordt ook een botentocht aan gekoppeld. “Als thema hebben we gekozen voor hilarisch, want het is een knipoog naar de grote gaypride in Amsterdam,” aldus initiatiefnemer Niels Ras.

Botenparade

Tussen 13.30 en 15.30 uur zullen meer dan 20 bootjes de grachten roze doen kleuren met versierde boten en personen. Een aantal travestieten zal voor de nodige hilariteit zorgen. De boten zullen meermalen dezelfde route varen, omdat de grachten niet zo uitgebreid zijn als in Amsterdam. Voor het publiek aan de kant zal het een feest worden om tussen het winkelen door te bekijken.


Diversiteit

Het karakter van de gaypride is niet alleen feest. Niels Ras vindt het belangrijk dat inwoners erachter komen hoe divers de mensen zijn in Noord-Holland en dat een ieder moet worden geaccepteerd om wie hij of zij is. “Mensen vinden vaak dat homoseksualiteit is geaccepteerd, want als homo mag je trouwen en kinderen adopteren. Is het dan nog nodig om een gaycafé te hebben?” wordt aan Ras regelmatig gevraagd. Volgens Ras is dit juist nodig: ”Als ik op het Waagplein een jongen aanspreek dat ik hem leuk vind, dan kan ik of een dreun voor mijn gezicht krijgen of alleen al de opmerking “denk je soms dat ik homo ben”. Homoseksualiteit wordt dus wel getolereerd, maar niet geaccepteerd. Er rust nog steeds een taboe op. In een gaycafé kan ik een jongen die ik leuk vind gewoon aanspreken. Als hij hetero blijkt te zijn, hoeft dat niet meteen tot opmerkingen te leiden.

De eerste boot die zal varen is van het enige gaycafé van Alkmaar – Bar Unie XS – welke met een open kast zal varen met de naam van Alkmaar erin. Alkmaar komt uit de kast en dat mag Noord-Holland weten!

Niels Ras zocht naar een ludieke actie waarbij niet alleen het feestelijke karakter, maar ook de serieuze noot duidelijk moest worden.

Mr. Gay

De onlangs gekozen Mr. Gay, Mischa Germeraad, zal om 16.00 uur de officiële opening verrichten en rond 20.00 uur zal Dolly Bellefleur de boel opsieren met een spetterend optreden. De feestvreugde zal tot 02.00 uur voortduren.

Volgens Ras zouden dit de eerste stappen zijn om de Roze Zaterdag van 2013 naar Alkmaar te halen. De gemeente Alkmaar geeft in een reactie aan nog niet op de hoogte te zijn van deze plannen, maar open te staan voor dergelijke ideeën.

Iedereen is welkom op de pride! Laat zien dat ook Alkmaar op verschillende manieren heel divers is en dat wij met elkaar een enorm feest kunnen neerzetten.


CF

Lees ook:
» Nieuwe homobar in Alkmaar (34) reacties
» Alkmaar: homo-ambassadeur (9) reacties