Het jaarlijkse roze spektakel is weer achter de rug en met nog steeds een grijze lucht en te veel regen is het een mooi moment om terug te blikken op de afgelopen Gay Pride. Bij mij overheerst een zure nasmaak.

En het is te makkelijk om dat toe te schrijven aan het weer. Natuurlijk, de regen zorgde ervoor dat er zo'n tweehonderdduizend bezoekers minder langs de grachten stonden, maar dat maakte de sfeer er niet minder om. Nee, de grote ergernis komt bij mij door de vele homo's die ik alleen maar heb horen zeiken op alles dat met de Gay Pride te maken heeft gehad.

Tussen de reacties op het Gay.nl-artikel over de Canal Parade lezen we: 'Gay Pride verbieden, zolang homo's zichzelf als curiositeit in een uitzonderingspositie blijven manouvreren moeten ze hun bek houden over acceptatie'. Harde taal en ik vraag me af waarop het gebaseerd is.

Ook in de meest recente column van Robbert Jan -Trots op Gayderland- gaat het over de Gay Pride. Robbert Jan noemt het 'homocarnaval' en ziet het niet als bevorderlijk voor acceptatie. Hij krijgt in de twee pagina's reacties louter bijval, op een tegenspruttelende reactie na.

Is het dan echt zo slecht gesteld met de Gay Pride? Waarom wordt deze nog gehouden en waarom wordt er in landen niet zo heel ver hier vandaan zo hard gevochten om er een te mogen houden? In Polen waren de mensen laatst uitzinnig omdat de Europride er gevierd werd, in Moskou is het ieder jaar weer een strijd tegen de burgemeester (die tot op heden nog nooit gewonnen is). Landen als Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben nog geen homohuwelijk en in Nederland lijken we voor een aanzienlijk deel te maken te hebben met schijntolerantie in plaats van volledige acceptatie.

Het lijkt wel alsof, vooral een nieuwe generatie, homo's er bang van wordt, de vrijheiden die generaties voor ons hebben verworven door te demonstreren en door zichtbaar durven te zijn. Alsof de vrijheden weer worden afgepakt op het moment dat homo's zich 'nichterig' of openlijk homoseksueel gedragen. Waarom zou je niet eens per jaar lichtelijk ordinair, half naakt op een boot mogen staan? Er gebeurt inderdaad niets anders tijdens het carnaval in Brabant of het zomercarnaval in Rotterdam.

Het is misschien geen goede vergelijking, maar tegen vrouwen die opkomen voor vrouwenemancipatie wordt toch ook niet gezegd dat ze minder zich minder 'vrouwelijk' moeten gedragen?!

Maar laten we niet vergeten dat de Gay Pride zoveel meer is dan de feestjes in het slotweekend. Vergeet iedere homo die schreeuwt dat we vanwege de Canal Parade de Gay Pride moeten verbieden soms de thema-activiteiten voor ouderen, Marokkaanse homo's, Surinaamse homo's, gehandicapten, jongeren die moeite hebben met coming out, thema-exposities, filmavonden enzovoorts?! Activiteiten die onlosmakelijk verbonden zijn aan de Amsterdamse Gay Pride, activiteiten waar man, vrouw, homo, hetero, atheist, christen en moslim op af komen. Horen die ook bij de Gay Pride die verboden moet worden?

De Gay Pride is juist zo'n goed middel om de acceptatie (al dan niet door zichtbaarheid) te vergroten omdat de inhoud gepaard gaat met het feest. De inhoudelijke activiteiten en thema's liften gigantisch mee op het succes van de populaire Canal Parade en de straat- en pleinfeesten.

En natuurlijk hebben de Polen die meevaren tijdens de Canal Parade niet van het ene op het andere moment profijt van het bootje, maar er wordt aandacht voor gevraagd, zichtbaarheid aan gegeven en het hoeft maar een paar mensen te inspireren om op te komen voor nog te verwerven rechten. Laten we dat niet uit het oog verliezen.

Door alle kritiek zou je je bijna gaan afvragen of er überhaupt nog wel homo's op de boten of langs de kant staan tijdens de Canal Parade. Zijn het misschien alleen de hetero's? Mijn tante uit Anna Paulowna komt ieder jaar en geniet ontzettend van de sfeer en vrijheid die het evenement uitstraalt. Iets waar we als Nederland ontzettend trots op mogen zijn. Gelukkig hadden dit jaar minstens 380.000 mensen dat door.

Dus jongens, laten we alsjeblieft oppassen dat de hetero's straks niet verder zijn met homo-emancipatie dan de meeste homo's zelf.

Jeroen de Jong
Gay Pride-liefhebber

Lees ook:
» Lang leve de 'flikker' (125) reacties