Sipke Jan Bousema, eerder dit jaar jurylid van de Mr Gay-verkiezing, bezoekt samen met taxateurs Poekelien Lingbeek en Frederik Baerveldt de mensen die hen meenemen naar de zolder van hun huis waar de waardevolle spullen vaak al jaren liggen. Die spullen worden getaxeerd en vervolgens meegenomen naar een plek waar ze geveild gaan worden.

Natuurlijk hebben de mensen die hun spullen laten veilen hoge verwachtingen. Vaak is hun artikel van onschatbare emotionele waarde waar moeilijk afstand van gedaan kan worden. Toch nemen ze het risico en gaan ze de confrontatie aan.

Gay.nl belde met Jielis Duizer en Fred van de Bor, een homostel dat samenwoont in Den Haag en deel heeft genomen aan het programma.

Waarom besloten jullie om mee te doen aan het programma?
Het leek ons leuk om een keer in een televisie-uitzending te zitten. Ons huis is nogal druk ingericht met heel veel antieke dingen. We vonden dat daar wel iets van weg kon.

Wat voor schatten hadden jullie liggen op zolder?
We hebben eigenlijk helemaal geen zolder, dus er is een beetje in ons schuurtje gefilmd. Er waren wel verschillende dingen bij. Onze muren hangen vol met schilderijen. Ze liggen zelfs onder het bed en in de kast omdat we er zoveel hebben. Daar kon dus wel wat van weg. De schilderijen zijn niet van heel bekende schilders, dat ze onbetaalbaar zijn. Zo hebben we bijvoorbeeld een schilderij van het zicht op een Amsterdamse gracht laten veilen.

Wat voor betekenis hadden die schatten?
Sommige schilderijen hadden wel een emotionele waarde, andere niet. Veel dingen hebben we vroeger op veilingen gekocht. Op een gegeven moment krijg je dan wel heel erg veel in huis. Vandaar dat we dachten dat daar wel iets van geveild kon worden. Emotionele waarde had het niet echt.

Waarom wilden jullie er vanaf?
We wilden er eigenlijk vanaf omdat we er dus zoveel van hebben. Ik (Jielis) heb er dan nog iets meer moeite mee dan mijn partner, Fred. Hij wil vaak wel eens wat anders kopen en wat anders ophangen, waar ik dan wel moeite mee heb. Er zijn dingen bij geweest waar ik erg veel moeite mee had. Dan duurde het wel even voordat ik daar overheen was, dat we dat artikel ook maar gingen veilen.

Werden jullie het snel eens over de schatten of is er nog flink ruzie over gemaakt?
Nee, wij zijn niet zo van die ruziemakers. Er is nog wel even met elkaar besproken of we het nu wel weg zouden doen of niet. Één Tiffany-lamp bijvoorbeeld. Geen echte, maar het was wel een hele mooie met een bronzen voet en een hele mooie glazen kap. Dat is me wel aan het hart gegaan. Uiteindelijk is dat wel het stuk wat het meeste heeft opgebracht.

Hebben de schatten opgeleverd wat je verwacht had?
Daarvoor moet je dinsdag kijken. Ik wilde graag een versnelde cursus tot bloemist doen en Fred wilde graag een workshop van Ans Markus. Dat kost natuurlijk een bepaald bedrag. Of dat gelukt is, zie je dinsdag!


Waarom verkocht je het niet gewoon via Marktplaats of Ebay?
We zagen de promo van het programma op televisie en daar heb ik meteen op gereageerd zonder dat Fred er eigenlijk iets vanaf wist. Toen ik een dag later bericht terug had, heb ik het ’s avonds toen Fred thuis kwam van werk tegen hem verteld. Hij vond het meteen geweldig. Hij vond het eigenlijk nog leuker dan ik.

Cash op Zolder met Jielis en Fred is dinsdag 24 augustus om 20:55 op Nederland 1 te zien bij de Avro.

DvdB