Omdat het burgerlijk huwelijk in Duitsland gereserveerd is voor heteroparen, lopen homo's en lesbo's allerlei belastingvoordelen mis die verbonden zijn aan het huwelijk.

De FDP-minister kwam in actie na een uitspraak van het Duitse hooggerechtshof (afgelopen week) waarin werd bepaald dat homoparen dezelfde erfrechten hebben als gehuwde heteroparen.

Bij datzelfde hooggerechtshof loopt op dit moment trouwens een procedure over de bealstingvoordelen. De klagende partij vindt het oneerlijk dat homo's meer belastingen moeten betalen, alleen maar omdat ze niet kunnen trouwen. Dat zou bijna neerkomen op een belasting op homoseksualiteit.
 
Aan de andere kant geldt er in Duitsland een grondwettelijke bescherming van het huwelijk. Daardoor heeft de Duitse overheid veel ruimte om paren die niet onder de definitie van huwelijk vallen, uit te sluiten van wettelijke regelingen voor gehuwden.

Mevrouw Leutheusser wilde echter niet wachten tot het hof zich over deze kwestie uitsprak. Voor haar was de uitspraak over de erfrechten duidelijk genoeg. "De uitspraak geeft ondubbelzinnig de richting aan voor de ontwikkeling van de wet", liet de minister weten. Zelfs als er geen grondwettelijke plicht is om de rechtsongelijkheid te verkleinen, gaat ze gewoon door met het aanpassen van de wet.
 
De Duitse belangenorganisaties van lesbo's en homo's zijn nog niet tevreden. Zij willen ook gelijke adoptierechten verwerven. En dat hield Leutheusser begin jaren '90 nog tegen. Ook toen was zij minister van justitie.

Lees ook:
» 'Dood aan de Gay Pride!' (258) reacties
» Guido Westerwelle, verstandig of laf? (25) reacties
» Groepje homo's in Duitse voetbalteam (121) reacties