De in 2006 overleden schrijver Reve woonde tussen 1964 en 1971 in Huize Het Gras in het Friese Greonterp.

Zijn partners Willem Bruno van Albada en Hendrik van Manen - in de literatuur bekend als Teigetje en Woelrat - maakten in die periode honderden foto's van het alledaagse leven, de arbeid, de buren, het huis en vrienden. Veel van deze foto's, met verklarende teksten, worden tentoongesteld.

Als geschenk voor Gerard Reve’s 80e verjaardag werd op 14 december 2003 tijdens een feestelijke bijeenkomst van Antiquariaat AioloZ te Leiden bekend gemaakt dat de komst van een Gerard Revemuseum een feit was.

Het hart van de museumcollectie wordt gevormd door de Reve-verzameling die Peter van Bergen (vertrouweling van Reve in de jaren ‘80 en ‘90) gedurende meer dan dertig jaar bijeenbracht. Door bemiddeling van antiquaar Piet van Winden verwierf de OBA in 2004 deze unieke collectie die als een eerbetoon aan de schrijver een definitief onderkomen heeft gevonden op de romanafdeling op de tweede etage.

In het Gerard Revemuseum kunnen alle geïnteresseerden kennis nemen van het omvangrijke werk van de Volksschrijver. Op 1 november 2007 werd het museum officieel geopend door Joop Schafthuizen.

CF