Het is zo dat "als men ontdekt, dat ik homoseksueel ben, men mij niet accepteert en dat ik in een geïsoleerde positie terechtkom." Aldus Dik Brans, een homoseksuele, gepensioneerde docent.

Binnenkort begint de COC een campagne om de antihomohouding aan te kaarten, want de ouderenzorg is niet meer van deze tijd. Met symposia en lobby's hoopt het COC verandering in de homoacceptatie te brengen.

Homovriendelijke bejaardentehuizen ontvangen van het COC de zogenaamde roze loper. Dit is een door het COC geïntroduceerd keurmerk om aan homoseksuele ouderen te laten zien dat ze er welkom zijn. Momenteel heeft nog geen enkel bejaardentehuis in Groningen zo'n keurmerk.

RTV Noord ging op pad om de bejaardentehuizen aan de tand te voelen. Geen enkel wilde reageren en sommige bejaardentehuizen gaven aan het zelfs "niet relevant" te vinden. Waarschijnlijk, omdat een homovriendelijke uitstraling ze klanten zou kunnen kosten.

Ook in de rest van ons land is homoacceptatie in bejaardentehuizen een probleem, zegt het COC. Op verschillende andere plekken in het land heeft men al aan de bel getrokken, omdat homoacceptatie in bejaardentehuizen momenteel schrijnend is.

MH/RTV Noord