Eerder dit jaar werden al wettelijk geldige huwelijken tussen buitenlanders gesloten in Kathmandu. Het Nepalese Ministerie van Toerisme hoopt daarmee de hoofdstad mee te laten profiteren van de koopkracht van westerse homo's.

Het hooggerechtshof van de bergrepubliek sprong daar bovenop en vroeg: waarom dan niet ook wettelijke huwelijken voor Nepalese paren van gelijk geslacht? En de regering van Nepal stuurde gelijk een voorstel in die richting naar het parlement. Overigens is dat voorstel nog niet aangenomen.

Nepal is, in vergelijking met z'n buurlanden, een oase voor homo's en lesbo's. In India en China is er nog erg veel homofobie. In de praktijk neemt dat soms zelfs de vorm van vervolging aan. Nepal is daarentegen trots op z'n bescherming van minderheden.

Nepal is een land met 82 ethnische minderheden binnen z'n grenzen. En zelfs de zeven laatste Kusunda mogen hun eigen taal gebruiken in hun correspondentie met de regering. Discriminatie op grond van overtuiging, taal of cultuur gaat in tegen de tradities van de kleine republiek.

Van die traditie maakten de seksuele minderheden gebruik toen zij om rechtsgelijkheid vroegen. Als zij ervan overtuigd zijn van een iemand van hetzelfde geslacht te houden, als zij een eigen subcultuur hebben, moet de regering die dan ook niet erkennen en beschermen? De afgelopen jaren zijn zij steeds in het gelijk gesteld. Er werd hun dan ook geen beperking opgelegd bij eerdere, kleinschaliger, Gay Pride feestjes.

Transgender Nepalezen vragen om bovendien erkenning van hun minderheid als de "derde sekse". Veel mannen en transgender vrouwen liepen in vrouwelijke klederdracht mee in de grote Gay Pride-parade. De parade werd bekeken door toeristen en ambassadeurs. In een land dat zich richt op koopkrachtige homo's geldt dat als een krachtig signaal. Het feestje is uiteraard zonder één incident verlopen.