Niets nieuws onder de zon zou je denken. Maar opeens stonden medio augustus de ontmoetingsplaatsen voor mannen in de belangstelling. Was het komkommertijd of was er echt iets bijzonders aan de hand?

Directe aanleiding van de media-aandacht was het Kralingse Bos in Rotterdam. Daar komen boomstampaaltjes met een regenboogschildje erop die de grens tussen homobos en ‘normaal’ bos markeren. Die paaltjes passen in het beleid van de deelgemeente om voor iedereen een eigen plekje te creëren. Voor wandelaars en ook voor mannen die seks hebben met andere mannen. Het is dus geen verborgen plek, maar een netjes afgebakend gebied. Buitenseks wordt dus als het ware door de deelgemeente gefaciliteerd. En dat laatste riep veel reacties op.

Naast het feit dat het onderwerp veel media-aandacht kreeg, viel het mij op dat er veel discussie was. Zo heb ik er in ieder geval veel verontwaardigende mailtjes over gekregen. De reacties kan ik indelen in verschillende categorieën:

- De jaloerse reacties: ‘Er bestaan toch ook geen stukken bos voor hetero’s? Dus waarom krijgen homo’s wel een stuk bos om eens flink van bil te gaan’.

- De moraalridders: ‘In het openbaar behoort men geen seks te hebben, in ieder geval hoort dit niet door de overheid gestimuleerd te worden’.

- De andere homo’s: ‘Ik schaam me hiervoor. Niet alle homo’s zijn zo en zij geven weer het beeld dat alle homo’s alleen maar bezig zijn met seks’.

- De romantici: ‘Waarom zo koud en hard in het bos, waarom niet in een gewoon bed’?

- De feministen: ‘Vrouwen zouden dat nooit doen’.

- De ervaren cruiser: ‘Als je ’s nachts zit te zappen, is de kans dat je bloot en seks ziet honderden malen groter dan de kans dat je cruisende homo’s tegenkomt als je in het bos wandelt’.

- De alerte: ‘Lekker slim die paaltjes. Zo weten potenrammers precies waar ze moeten zijn’.

Tja, zoveel mensen zoveel meningen. In interviews voor onder andere Editie NL en dagblad De Pers gaf ik de pragmatische visie van COC Nederland hierop: ‘Cruisegebieden voor mannen die seks willen met andere mannen zijn er al sinds mensenheugenis en zullen er ook altijd zijn. Soms geeft dat ook overlast. Dus dan kun je het maar beter goed regelen met elkaar’.