De Poolse organisatie stelt dat het boek, dat ook wordt gebruikt tijdens lessen seksuele opvoeding, niet door de beugel kan omdat het homoseksualiteit beschrijft als een ziekte die te genezen is. In het boek staat ook dat seksuele vergrijpen zoals verkrachting of grote lusten naar seks ertoe kunnen leiden dat iemand homoseksueel of lesbisch wordt.

Het Poolse ministerie van onderwijs zegt niets te kunnen doen en zegt dat het boek werd goedgekeurd door een adviesraad van experts. Ook zegt het ministerie dat scholen zelf mogen kiezen of ze het boek gebruiken.

Volgens een woordvoerder van de belangenorganiatie is het boek schadelijk, vooral voor jongeren die nog in de kast zitten, omdat er geen aandacht uitgaat naar homofobie en discriminatie maar wel naar theorieën die stellen dat homoseksualiteit kan worden genezen, dat homoseksualiteit gevaarlijk is, en dat men homoseksualiteit vergelijkt met pedofilie en incest. Volgens de woordvoerder van de organisatie getuigt het boek van een diep gebrek aan de sociale aanvaarding van homo´s en lesbiennes in Polen.

Grzegorz Zurawski, woordvoerder van het Poolse ministerie van onderwijs zegt dat klachten moeten worden gericht aan de scholen die voor het boek kiezen. "We kunnen het boek niet zomaar verbieden omdat een groep mensen het niet eens is met de inhoud."

Polen behoort tot één van de meest homofobe landen binnen de EU. Enkele jaren geleden ging een Poolse politica de strijd aan tegen de Teletubbies die volgens haar homo zouden zijn. Vorig jaar was er politieke onrust over een homoseksuele olifant die de dierentuin van Poznan had aangekocht.

CF


Lees ook:
» 'Dood aan de Gay Pride!' (272) reacties
» EuroPride Warschau groot succes (20) reacties
» Protest Poolse homotentoonstelling (16) reacties
» Homorechten in Polen? (27) reacties
» Anti-homowet Polen? (124) reacties