In de jaren zestig en zeventig werden naast politieke tegenstanders, negers en vrouwen ook homo's gediscrimineerd op het communistische eiland. In de jaren tachtig en negentig waren de rechten voor homo's nog steeds miniem, waardoor velen probeerden te vluchten naar de VS. Fidel Castro noemde het veroordelen van homo's tot heropvoedingskampen door zijn regering een groot onrecht.

Hij zegt zelf geen vooroordelen te hebben gehad tegen homo's, maar neemt wel de verantwoording voor de acties tegen homoseksuelen. Castro geeft aan zich in die jaren niet intensief met zulke zaken te hebben bezig gehouden, waarmee hij de acties wil verklaren. Volgens hem ging al zijn energie op aan politieke zaken als de Oktober-crisis en continue dreiging van oorlogen. Op die zaken van leven en dood wilde hij zich focussen.

Velen houden Castro's nichtje Mariela verantwoordelijk voor zijn opmerkingen van gisteren. Mariela is de dochter van de huidige President Raul Castro (broer van Fidel) en heeft veel gedaan voor de rechten van Cubaanse homo's in de afgelopen jaren. Havana had dit jaar zelfs voor de tweede keer een Gay Pride.

AN

Lees ook:
» 'Homorechten wereldwijd geschonden' (61) reacties
» Mariela Castro wil homohuwelijk (16) reacties
» Mariela Castro steunt homo's (15) reacties
» Cuba homovriendelijk? (47) reacties