Zo'n vijfentwintig bootjes dobberden zaterdagmiddag over de Alkmaarse grachten. Hierbij werd dezelfde route meerdere malen gevaren, om zoveel mogelijk in beeld te zijn bij winkelend publiek en de mensen op de (met zon overgoten) terrassen. Enkele tientallen toeschouwers lagen in hun bootjes langs de kant om de parade te bekijken, langs de kant stonden daarnaast ook een paar honderd nieuwsgierigen.

De eerste boot was van initiatiefnemer Niels Ras, eigenaar van Alkmaars enige homobar Unie XS. Het café werd vandaag feestelijk geopend door Mister Gay Netherlands Mischa Germeraad.

Ras is duidelijk in zijn motivatie voor zowel de Pride als het openen van de kroeg: ”Als ik op het Waagplein een jongen aanspreek dat ik hem leuk vind, dan kan ik of een dreun voor mijn gezicht krijgen of alleen al de opmerking 'denk je soms dat ik homo ben'. In een gaycafé kan ik een jongen die ik leuk vind gewoon aanspreken. Als hij hetero blijkt te zijn, hoeft dat niet meteen tot opmerkingen te leiden."

Volgens Ras zijn dit de eerste stappen om de Roze Zaterdag van 2013 naar de kaasstad te halen. De gemeente Alkmaar meldde eerder aan Gay.nl open te staan voor dit idee.

KS

Lees ook:
» Gay Pride in Alkmaar? (46) reacties
» Nieuwe homobar in Alkmaar (36) reacties
» Alkmaar: homo-ambassadeur (9) reacties