De nieuwe protestactie was een reactie op de aanhoudende golf van homogeweld in Amsterdam. De afgelopen weken werden homo's en lesbiennes mishandeld op de Zeedijk, in de Reguliersdwarsstraat en op het Muiderpoortstation.

De eerste demonstratie vond begin juni plaats bij het homomonument. Hierbij deed PvdA-prominent (toen nog waarnemend burgemeester) Lodewijk Asscher de uitspraak 'vierkant achter de homogemeenschap' te staan. Sinds die tijd heeft ook de nieuwe burgemeester Eberhard van der Laan beloofd streng op te treden tegen antihomogeweld. Tot op heden zijn echter nog geen duidelijke maatregelen getroffen. Ook hangen de (in december 2008) beloofde camera's nog niet in de Reguliersdwarsstraat.

Na het samenkomen op de Dam werden door de demonstranten enkele locaties van antihomogeweld aangedaan. De demonstratie werd georganiseerd door Right to feel Safe.

Update: Vlak na de demonstratie tegen antihomogeweld is een jongen in elkaar geslagen door twee Marokkaanse meisjes. Dat melden aanwezige ooggetuigen. 

Update 2: Een politiewoordvoerder laat aan Gay.nl weten dat het incident niets met de demonstratie te maken heeft. Wel meldt de politie dat de daders antihomo-uitspraken hebben geuit waarna ze het slachtoffer tot bloedens toe geslagen hebben. Het is niet duidelijk of het slachtoffer zelf homoseksueel is, hij was volgens de politie geen demonstrant. De politie zegt de zaak hoog op te nemen. De daders zijn inmiddels gearresteerd.

KS
Lees ook:
» Opnieuw protest tegen antihomogeweld (42) reacties
» Amsterdamse homo's in elkaar geslagen (138) reacties
» Hogere straf homogeweld (12) reacties
» Demonstratie groot succes (65) reacties