De burgemeester van de tweede stad van Bulgarije, Todor Popov, kwam met een verbod op openbare uitingen van homoseksualiteit. Hoofdstad Sofia had kort daarvoor een gay pride georganiseerd en Popov wilde op deze manier een soortgelijke bijeenkomst in zijn stad voorkomen. Plaatselijke homo-organisaties vochten de maatregel aan, maar officier van justitie Stephan Yanes verwierp die aanklacht en noemde homoseksualiteit een gevaar voor de samenleving. Later werd dit besluit herroepen door het hooggerechtshof van Sofia.
Popov en Yanes konden echter niet meer stuk bij de bisschop van de Bulgaarse Orthodoxe kerk en werden geroemd voor de bescherming van gezin en de heiligheid van het huwelijk. Voor hun verweer tegen de aanvallen op de kerkelijke normen en waarden werd het tweetal benoemd in de orde van de heilige apostel Hermas.

Homofobie viert nog steeds hoogtij in Bulgarije, dat sinds 2007 lid is van de EU. De orthodoxe kerk speelt hier handig op in door zich vaak uit te spreken tegen rechten voor homo's.

AN/De Telegraaf