Volgens onderzoeksbureau Gallup vindt 43% van de Amerikanen dat president Obama zijn werk goed doet, een iets groter deel (49%) is het daar niet mee eens. Deze zogenaamde job approval is flink gedaald sinds de 68% bij zijn aantreden, maar dat is vrij gebruikelijk.

De president kan immers niet lopen op water, zoals sommige hysterische berichten ons destijds deden geloven.

Ter vergelijking: twee presidenten die als succesvol worden beschouwd, Ronald Reagan en Bill Clinton, waren anderhalf jaar na hun aantreden ook niet altijd even populair. Reagan daalde in die periode van 60% naar 46%, terwijl Clinton van 55% naar 45% zakte. Sterker nog: presidenten die na anderhalf jaar populairder waren, zoals Jimmy Carter (50%) en George Bush senior (70%), werden na één ambtstermijn de laan uitgestuurd. Mijn gegoochel met deze peilingen betekent maar één ding: het zijn slechts peilingen.

Bill Clinton had in 1992 gelijk: It’s The Economy, Stupid!

Gaat het goed met de economie, dan gaat het goed met de president. Slaat de werkloosheid de pan uit en blijft de economische groei achter, dan mag de Commander in Chief zijn deurmatje voor het Witte Huis wel alvast oprollen.
Hier wordt dus wél een zorg voor president Obama zichtbaar. Een sterk economisch herstel van de VS is nog ver weg: de werkloosheid schommelt boven de 9% en het begrotingstekort, een zorg voor veel Amerikanen, is gigantisch.

President Obama’s stokpaardje, het stimuleringspakket ter waarde van 787 miljard dollar, boekt volgens veel Amerikanen te weinig concrete resultaten. Dit kan goed kloppen: van het enorme bedrag is namelijk slechts 200 miljard aan de staten toegewezen. Vervolgens is nog geen 90 miljard ook daadwerkelijk uitgegeven. Toch zullen naarmate het pakket op gang komt meer resultaten zichtbaar worden. Het aanleggen van nieuwe bruggen en hogesnelheidslijnen zal niet direct een economische stormloop veroorzaken, maar deze aanpassingen van de infrastructuur – hoognodig in de VS – zullen zeker helpen bij het economisch herstel.

En voor dit essentiële herstel heeft de president nog even de tijd.

Pas in 2012 staan de volgende presidentsverkiezingen voor de deur, en wie weet krabbelt de Amerikaanse economie dan langzaam maar zeker – mét zichtbare resultaten - uit het dal.

En zo niet, ook dan is er nog niets verloren. Alles zal afhangen van de Republikeinen: wie zal het namens hen tegen president Obama opnemen? Drie kandidaten doen het goed in de polls, maar stuk voor stuk hebben ze flinke gebreken. De mormoon Mitt Romney maakt een goede kans; als succesvol zakenman is hij immers dé man om de VS uit het slop te trekken. Toch staat hij vooral bekend als flip-flopper, oftewel: draaikont. Als gouverneur van het progressieve Massachussetts was hij voor het recht op een abortus, als Republikeinse presidentskandidaat plotseling niet meer. Ook de voormalige predikant Mike Huckabee scoort hoge ogen met zijn vlotte babbel. Misschien presenteert hij daarom nu zijn eigen talkshow op FOX News? Een andere koploper is Sarah Palin; zeer populair binnen haar partij, maar ietwat te extreem voor de gemiddelde Amerikaan.

Daarbij helpen de vele publiekelijke ruzies tussen haar dochter en voormalige schoonzoon haar campagne nou ook niet bepaald verder.

Het gebrek aan een sterke leider is één van de redenen dat ook de Republikeinen allesbehalve populair zijn. Slechts 36% van de Amerikanen heeft een positief beeld van de partij. Hierdoor is het zelfs mogelijk voor de Democraten om in november hun meerderheid in het Congres te behouden. Het zou een unicum zijn; want de eerder aangehaalde presidenten Reagan, Clinton en Bush junior slaagden hier niet in.

Kortom: zo slecht gaat het nog niet met president Obama. Althans, niet zo erg als ons regelmatig door veel media wordt voorgespiegeld.

Raymond Mens

Noot van de redactie: dit is de eerste column van Raymond. Hij zal maandelijks zijn licht laten schijnen over het grote mysterie aan de andere kant van de oceaan: de Verenigde Staten. Politiek, cultuur, alles komt aan bod, al dan niet homo-gerelateerd. We zijn erg blij om Raymond aan het team toe te voegen!