Volgens rechter Phillips is DADT een schending van de eerste amendement rechten van homo's en lesbiënnes in het leger. De uitspraak is ontstaan na een aanklacht van de groep Log Cabin Republicans (homoseksuele Republikeinen).

Virginia Philips vindt dat het verbod op openlijke homo's in het leger demilitaire paraatheid van het leger niet bevorderd, integendeel. Volgens haar heeft bewijsmateriaal juist aangetoond dat DADT een directe en schadelijke werking op het leger heeft. Phillips zei een bevel te willen afdwingen waardoor het onmogelijk wordt voor de regering om verder te gaan met DADT.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie, dat DADT heeft verdedigd in deze zaak, heeft tot 23 september om in hoger beroep te gaan tegen de beslissing van Phillips. Het is nog onduidelijk wat de status van DADT in de tussentijd zal zijn. Advocaten van de Amerikaanse regering vinden dat de rechter haar boekje te buiten is gegaan, volgens hen is het aan de regering en het parlement om DADT af te schaffen. Het Huis van Afgevaardigden stemde in mei voor de afschaffing van DADT, de Senaat heeft nog geen uitspraak gedaan. Een grote meerderheid van de Amerikaanse bevolking is overigens ook voor het afschaffen van DADT.

AN

Lees ook:
» DADT: proces tegen Obama UPDATE (8) reacties
» Overzichtelijke DADT-repo CNN (11) reacties
» Brief aan Obama: 'doe iets aan DADT' (24) reacties