Het voorstel wordt door VVD, PvdA, SP en GroenLinks gesteund. Met dit wetsvoorstel moet eindelijk een einde komen aan de discriminatie van homoseksuele leerlingen en docenten die van religieuze scholen worden gestuurd.

Docenten die zelf ook strenggelovig zijn maar wel homo of lesbienne blijken te zijn wordt het via allerlei omwegen onmogelijk gemaakt les te geven. Dat doet volgens de indieners geen recht aan het feit dat zelfs in strengreligieuze kringen er steeds meer diversiteit aan opvattingen rond dit thema bestaat. Van der Ham: “Wij willen de positie van leraren versterken, niet alleen van homoseksuele docenten maar ook die van leerkrachten die er afwijkende religieuze opvattingen op na houden. Binnen vrijwel elk kerkgenootschap worden afwijkende theologische standpunten worden ingenomen of bediscussieerd. Scholen zijn vrij hun visie over bijvoorbeeld samenlevingsvormen te uiten, en docenten dienen dit te respecteren en uit te dragen, maar tegelijk moet er plaats zijn voor docenten die hier een andere persoonlijke visie over hebben.”

COC Nederland is in haar nopjes met het wetsvoorstel: "Dit is een mijlpaal voor gelovige homoseksuelen op religieuze scholen", meent voorzitter Vera Bergkamp. "Zij moeten op school zichtbaar zichzelf kunnen zijn. Afschaffing van de enkele-feitconstuctie brengt die situatie een stap dichterbij; niemand kan hen straks nog met de wet in de hand van school sturen."

Het voorstel is hier te lezen.

CF

Lees ook:
» As Siddieq mag homo weigeren (63) reacties
» Kamer verbiedt discriminatie scholen (16) reacties
» Plasterk in debat met SGP-jongeren (11) reacties
» 'Links, doe meer aan homorechten!' (42) reacties
» Homoleraar weigeren? (99) reacties
» 'Homo ontslaan mag niet' (23) reacties
» School mag homo’s niet weren (41) reacties