Samen met Gaga op de voorste rij tijdens de uitreiking zaten luchtmacht sergeant Hall, luchtmacht majoor Almy en leger sergeant eerste klas Vasquez, allen ontslagen onder DADT. Daarnaast zat voormalig kadet Miller, die zelf ontslag nam om DADT. Deze vier worden vertegenwoordigd door de groep Servicemembers Legal Defense Network die strijdt voor het afschaffen van de regel. Volgens de directeur daarvan, Aubrey Sarvis, richt Lady Gaga met haar actie een schijnwerper op de onrechtvaardige last die DADT oplegt aan de dappere mannen en vrouwen die Amerika elke dag verdedigen.

Vlak voor aanvang van de VMA's twitterde Gaga: "Zijde, stoffen, schoenen en juwelen, modedromen en verbreken van regels. Echte helden aan mijn arm." Bij de speech na acceptatie van een van haar VMA's bedankt ze ook nog eens de ontslagen soldaten voor hun komst.

Op Lady Gaga's website klonk gisteravond ook het startsein voor een speciaal DADT-gedeelte. De site linkt vanaf nu door naar het Servicemember Legal Defense Network en daarmee naar de verhalen van vele homoseksuele soldaten.

AN