Dat blijkt uit het landelijk Criminaliteitsbeeld Discriminatie van de politie over 2009, dat minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Van alle gemelde gevallen van mishandeling en openlijk geweld is ruim een derde gericht tegen homoseksuelen.

Topje ijsberg
Homobelangenorganisatie COC stelt in een reactie dat deze cijfers slechts ''het topje van de ijsberg'' zijn. Zij dringen er bij de informateur op aan dat het nieuwe kabinet in het regeerakkoord maatregelen tegen deze toenemende discriminatie aankondigt.

Moed

Het COC zet vraagtekens bij de cijfers. ''Uit eerder onderzoek van de overheid is gebleken dat bijna driekwart van alle homo's last hebben van anti-homogeweld'', rekent een zegsman voor. ''Nederland telt bijna een miljoen homo's. Dan kom je niet uit op die 428 meldingen in dit rapport.''

De homobelangenorganisatie roept de drie partijen aan de formatietafel op verplichte voorlichting over homoseksualiteit op scholen door te voeren. Hierover heeft de Kamer eind vorige jaar ook al een motie aangenomen.

Daarnaast wil de belangenorganisatie dat er een 'hatecrime-artikel' in de wet wordt opgenomen, waarmee hogere straffen bij discriminerend geweld worden gegarandeerd.

Mishandeling

In totaal heeft de politie in 2009 meer dan 2200 meldingen van discriminatie ontvangen, iets minder dan vorige jaar.
Het gaat om gevallen van belediging of uitschelden, maar ook om bedreiging of mishandeling. Behalve vanwege geaardheid of geloof werden ook discriminatoire uitingen vanwege etniciteit, sekse of politieke overtuiging geregistreerd.

 CDA
Een woordvoerder van de VVD laat in een reactie weten dat ''zowel COC als CIDI bij de VVD in goede handen is''. Ook het CDA stelt desgevraagd ''goede notitie te nemen van het bericht''. Verder willen de partijen niets zeggen over een mogelijke vermelding van het onderwerp in het conceptregeerakkoord dat in de maak is.