De organisatoren van de pride hebben steun gekregen van Servische politici voor de vreedzame tocht door de stad. Vorig jaar bleken de toezeggingen van de politici weinig waard, de vele bedreigingen leidden ertoe dat de politiebescherming op het laatste moment werd ingetrokken, het evenement zou te riskant zijn.

De Gay Pride wordt toegejuicht door de Euro-fractie van GroenLinks. Europarlementariër Marije Cornelissen nodigde organisator Boban Stojanovic deze zomer uit voor de gay pride in Amsterdam om hem een hart onder de riem te steken. 

Cornelissen: "De laatste gay pride in Belgrado, in 2001, liep vreselijk uit de hand. De deelnemers werden aangevallen door nationalisten, hooligans en skinheads, met vele gewonden tot gevolg. Ook dit jaar hebben de extremisten laten weten er alles aan te doen om de gay pride te voorkomen. Sinds de aankondiging van de gay pride worden muren in Belgrado beklad met leus "Cekamo vas", we wachten jullie op." Cornelissen wil dat de EU de druk op Servië opvoert, zodat de autoriteiten dit jaar hun rug wel recht houden.

Lees ook:
» Duitse toeristen aangevallen in Servië (31) reacties
» Video | Groeten uit Belgrado (0) reacties
» Homorechten in Servië (17) reacties