"Nichi kan de eerste homoseksuele premier van Italie worden. Ik denk dat hij de enige is die Berlusconi kan verslaan," zegt een aanhanger van Vendola.

"Wat ik zo leuk aan hem vind?" Ze wijst naar een foto van de man waarop hij een sjaal draagt in plaats van een stropdas en er 'laidback' uitziet. "Nichi is cool. Hij is anders dan andere politici. Hij is homo, katholiek en ex-communist en is daar heel open over. Dat is heel verfrissend. In Italie zijn we gewend om die discussie uit de weg te gaan en alles stiekem te doen."

De campagnemotor van Nichi draait op volle toeren. De 52-jarige politicus is een hype op Twitter en Facebook geworden nadat het grote Italiaanse publiek doorhad dat zijn ambities verder rijken dan de regio Puglia. Vendola vindt dat de huidige linkse tegenstander van Berlusconi zijn werk niet goed genoeg doet. Het linkse blok moet volgens hem vooral niet bang zijn voor een confrontatie met de omstreden Berlusconi.

Jongeren noemen hem 'de witte Obama' en zien in hem een frisse wind. "Hij geeft jongeren een kans," vindt de jonge socioloog Robert Covolo. "En dat is hard nodig. Italie wordt bestuurd door bejaarde mannen. Berlusconi is 73 jaar en onze president is 84. Maar ook op de univeriteit en in het bedrijfsleven zijn jongeren afwezig."

Als het aan Vendola ligt, moet de achterban van de Partito Democratic (de grootste linkse oppositiepartij) naar de stembus om een nieuwe leider te kiezen. Zijn homoseksualiteit kan dit wel eens in de weg staan. De grote man achter de PD, Massimo D'Alema, liet al weten dat hij Vendola niet de juiste man vindt. Ook voor de katholieke flank van de partij lijkt de door jongeren geliefde Nichi een onacceptabele kandidaat.

Zijn aanhangers erkennen dat Vendola het moeilijk gaat krijgen dankzij zijn homoseksualiteit maar denken dat het zijn ambitie om premier te worden niet in de weg hoeft te staan. De invloed van de kerk is echter groot. Het is niet voor niets dat samenwonende homo's en lesbo's nog altijd geen gelijke rechten hebben in Italie. Er heerst echter een tegengeluid in jong Italie. "Ze maken een denkfout", aldus Ines Pierucci. "Ik denk dat hij Berlusconi kan verslaan omdat hij van Italie een modern land wil maken. De mensen zijn de hypocrisie van de politici zat. De rechtse leiders organiseren een 'dag van de familie, maar zijn zelf allemaal gescheiden. We hebben zoveel seksschandalen gehad: de prostituees van Berlusconi, de transseksuelen van de gouverneur van Laziao, enzovoort."

Via een open sollicitatie in de media heeft Vendola laten weten dat hij, ondanks de sceptici, een gooi gaat doen naar het voorzitterschap van de PD. Hij wil de huidige linkse leider Pier Luigi Bersani gaan vervangen en zo beginnen aan zijn strijd tegen Berlusconi.

CF/Volkskrant


Lees ook:
» Homo kan niet rijden (29) reacties
» Homo's zijn exhibitionisten (43) reacties
» 'Liever transport dan homo's' (23) reacties
» Berlusconi terug (40) reacties
» Regering Prodi gevallen (Upd.) (32) reacties
» Paus prijst homofoob protest (71) reacties
» Katholiek protest tegen homo's (53) reacties
» �Homo's zijn links� (42) reacties