Van de kroegen en clubs die Robbert Jan en Kristiaan vorig jaar voor Gay.nl bezochten, is het overgrote meerendeel nog ‘gewoon’ open. En hoewel de Reguliersdwarsstraat inderdaad in een dip zit (dichte Arc, April, Exit, Soho), lijkt ook dat goed te gaan komen. Goed ingevoerde bronnen melden dat er veel animo is om de ex-Kooistra panden over te nemen. Daarnaast is er een nieuw café geopend (Taboo) dat het goed doet.

De nieuwe kracht van de Amsterdamse gay scene lijkt niet te zitten in de vele homokroegen die te vinden zijn aan de Amstel, in de Warmoesstraat, Zeedijk, Reguliers etc., de kracht zit in het diverse en ruime aanbod van spetterende, spectaculaire party’s die van ieder weekend weer een feestje maken.
We hebben de tien beste feestjes voor je op een rij gezet. Conclusie? De Amsterdamse gay scene leeft wèl!

1. Can You feel iT?!
Waar: Club Air
Voor wie: De iT-gangers van vroeger en eigenlijk iedereen.
Door wie: Diva Mayday
Wat: Simpelweg ‘the hottest party in town’. Sinds de eerste editie van 16 mei wordt er al toegeleefd naar een vervolg. Dat komt op 3 oktober en valt samen met de verjaardag van organisator Diva Mayday zelf. Dat betekent: spectaculaire optredens waaronder o.a. Tara McDonald en de beste dj’s, waaronder uiteraard DJ Jean. Wij kunnen nu al niet wachten op de derde editie.
Wanneer: Volgende editie zondag 3 oktober. Daarna nog onbekend.

2. F*cking Pop Queers
Waar: Jimmy Woo
Voor wie: Naar eigen zeggen: “Queers, Alien and their friends”.
Door wie: Dick Koopman / Jordi Ariza Gallego
Wat: Een nieuwer feestje van de mensen achter M.U.L.T.I.S.E.X.I. (zie vierde plek). Slechts een jaar oud maar al onmisbaar in het aanbod. Een van de hipste gay feestjes in Amsterdam op passende locatie (Jimmy Woo). Zien en gezien worden, fijne muziek en een uitstekende sfeer maken FPQ uniek en onmisbaar.
Wanneer: Volgende editie 9 oktober.

3. Rapido
Waar: Paradiso
Voor wie: Over het algemeen wat ouder publiek dat niet bang is voor een stootje. Maar zowel jong als oud zijn aanwezig.
Door wie: Edgar Bonte
Wat: Veel professioneler dan dit worden feestjes vaak niet. Het artwork van de posters is altijd weer verbluffend en de feesten staan elk kwartaal weer rampvol, met bijna altijd een bijpassend thema. Bij Rapido weet je zeker dat er gefeest wordt, en niet zo’n beetje ook. Vaak ruig en vrijwel altijd met ontbloot lichaam (het is in een uitverkocht Paradiso gewoon erg warm!). Ga dus vast naar de sportschool, de volgende editie staat alweer voor de deur!
Wanneer: Volgende editie 31 oktober (halloween edition). Ongeveer elk kwartaal.

4. M.U.L.T.I.S.E.X.I.
Waar: Studio 80
Voor wie: Polysexueel feest voor afwijkende en openminded mensen. Bezoekers zijn vooral 20-25 jaar.
Door wie: Dick Koopman / Jordi Ariza Gallego
Wat: Populair feestje bij de studerende jeugd (volop UvA-studenten te vinden). Twee zalen met electro en dance. Ontspannen en open minded sfeer. Een van de weinige zeer vrouwvriendelijke feestjes in dit lijstje. Zorgt iedere maand weer voor lange rijen op het Rembrandtplein.
Wanneer: Volgende editie 2 oktober. Iedere eerste zaterdag van de maand.

5. Cowboys & Angels
Waar: Club Air
Voor wie: Iedereen die iets grootsers wil dan de Trut.
Door wie: Edgar Bonte / Air
Wat: Een professioneel feestje op de zondagavond. Dat ontbrak nog en Cowboys & Angels vullen die leegte perfect. Voortbordurend op het succes van de eerste Can You Feel iT is het Cowboys & Angels gelukt om een leuk gemixt publiek te trekken iedere tweede zondag van de maand. Doet denken aan de Eindhovense Danssalon van vroeger. Het begint op tijd en trekt veel bezoekers. Absoluut een brakke maandagochtend waard!
Wanneer: Volgende editie zondag 10 oktober. Iedere tweede zondag van de maand.

6. Bear Necessity
Waar: Odeon
Voor wie: De naam zegt eigenlijk alles. Alles behaard en wat daar op valt.
Door wie: Firas Abiad
Wat: DE avond voor iedereen die flink behaard is of daar op valt. Shirts zijn er weinig te vinden, ontblote (harige) bovenlijven te over. Als het ook maar een beetje je ding is, is dit the place to be.
Wanneer: Volgende editie 2 oktober. Maandelijks.

7. UNK
Waar: Club 8
Voor wie: Overwegend 20-30-jarig publiek, open minded.
Door wie: Lupe Lambers
Wat: UNK staat garant voor een hete dansavond in Club 8, waar zoals altijd huis-dj Lupe van de partij is. Een iets wildere variant dan een zaterdagavond in Club Roque die eens per maand goed te doen is.
Wanneer: Maandelijks.

8. Pink Istanbul
Waar: Paradiso
Voor wie: Multicultureel feest voor jong en oud.
Door wie: Stichting Pera
Wat: Jaarlijks terugkerend kunst- en dance evenement. Probeert een brug te slaan tussen de scenes van Amsterdam en Istanbul. Zorgt elke keer weer voor drukbezochte Paradiso, waar dj’s uit Amsterdam en Istanbul zullen draaien.
Wanneer: Volgende editie zaterdag 16 oktober.

9. Mayonaise
Waar: Club Roque
Voor wie: Voornamelijk studenten en jong-werkenden.
Door wie: The G-Team
Wat: Nieuwe club night in Club Roque, iedere woensdagavond. Jong publiek; vooral studenten en young professionals. Ideale onderbreking van de week. Enige in dit lijstje met gratis entree (wel 2 euro (!) garderobe). Daarnaast tussen 12 en 01 happy hour (alleen bier/fris/wijn, dat dan weer wel).
Wanneer: Iedere woensdagavond.

10. Hoerenbal
Waar: Club Church
Voor wie: Naar eigen zeggen: ‘sluts, pimps, drag queens, hustlers and the insane’
Door wie: Jennifer Hopelezz
Wat: Een wild feestje waar alles dat anders is wordt verwelkomd. Waan je tussen de drags, muscle marry’s en (half-)ontblote twinks voor een van de meest seksuele feestjes van Amsterdam.
Wanneer: Maandelijks.

Daarnaast zijn er nog tal van feestjes die dit lijstje niet gehaald hebben maar (in veel gevallen) ook zeker de moeite waard zijn! Denk aan: de wekelijkste feestjes in Club Church, Lovechild, de Trut, Fruitcake, Furball, XXLeather, La Troya, etc. Dus wat nou 'Amsterdam is over'? Amsterdam leeft!

Carmen Felix en Kristiaan Schimmel