1. Zacht als Staal, Richard de Nooy
Een prachtig boek over een jonge Zuid-Afrikaanse jongen die door zijn moeder naar Amsterdam wordt gestuurd. Hij is homo en daar is in het dorp waar hij vandaan komt geen plaats voor. In Amsterdam begint z’n leven pas echt en daar maakt hij goede en minder goede vrienden. In het boek volg je de emotionele reis van de jongen, maar ook van zijn moeder die hem uiteindelijk achterna reist. Het boek is geschreven door de authentiek Zuid-Afrikaanse Richard de Nooy en beschrijft prachtig thema’s als vriendschap, zoektocht naar identiteit en de liefde van een moeder.

2. Over de liefde, Gordon Heuckeroth
Het boek mag niet ontbreken in dit rijtje. Je kunt van Gordon vinden wat je wilt, maar hij doet het wel! Hij gaat naar het Songfestival, zingt jaarlijks de longen uit z’n lijf met de Toppers, heeft populaire shows op tv, een van de lekkerste vriendjes die je je kunt wensen (we love you, Raoul!) en ergens tussendoor heeft hij ook nog de tijd gevonden om een boek te schrijven. Over het meest controversiële onderwerp dat hij had kunnen kiezen: de liefde. Alleen dat is al reden genoeg om het boek open te slaan op een willekeurige pagina en het advies van Gordon in je op te nemen, of om te genieten (optioneel) van een songtekst of gedicht.

3. De Man en zijn Lichaam, Arie Boomsma en Stephan Sanders
Arie ‘was hij maar homo’ Boomsma interviewde samen met Stephan Sanders (wel gewoon homo) veel mannen over hun lichaam. Klinkt plat, maar is het niet. Boomsma en Sanders gaan op zoek naar de balans tussen lichaam en geest en vinden die dankzij hun uitgebreide palet aan ‘slachtoffers’. Van de gespierde Sebastiaan Labrie tot de (homoseksuele) priester Antoine Bodar. Allemaal niet zo spraakmakend als Arie’s fotoshoot voor L’Homo, maar zeker de moeite waard. (We wachten alleen nog wel op de kleurenuitgave.)

4. Kussen tussen pita en friet, Evelien van Landeghem
‘Kussen tussen pita en friet’ is een verhaal over twee meisjes (Moonisah en Maite) die verliefd op elkaar worden. En dat mag helemaal niet want Moonisah is Turks en Moslim en Maite is geboren zonder stem. Ook niet zo handig. Verrassende en verboden liefde dus tussen de jonge meisjes. Het boek is voor een jong publiek geschreven en leest daardoor vlot weg. Prima boek voor tussendoor.

5. Wie is er bang voor Linda, Linda en Ruth Kolba
Een beetje de vreemde eend in de bijt van dit lijstje. Niet per se een homoboek, maar welke homo en lesbo is er nu niet geïnteresseerd naar het verhaal van zo’n dominante vrouw als sm-meesteres Linda?! Linda beschrijft uitgebreid hoe ze zich ontpopte tot dé sm-meesteres van Amsterdam en haar ervaringen in onder andere de beruchte sexclub Yab Yum. Voor de liefhebber.

KS

Lees ook:
» Bij de boekpresentatie van Gordon (19) reacties
» De week van Gay.nl (3) reacties