Een onmogelijke vraag is een vraag waarop u echt het antwoord niet weet. Wat zou Calvijn hebben gevonden van de PVV? Waarom mag masturberen niet in de trein? Dit schrijf ik in de volle trein van Assen naar Rotterdam.

Aan de laatste vraag heeft de bekende wetenschapsfilosoof Bas Haring eens een aflevering gewijd in zijn televisieprogramma ‘Stof’. Absurde vragen, zo wist hij, zijn perfecte PR. Heel Nederland wilde indertijd weten waarom seks in het openbaar vervoer eigenlijk zo onwenselijk is. Misschien omdat andere reizigers jaloers zouden worden in de nabijheid van een orgasme? Wie bepaalt de grenzen daarvoor eigenlijk en waarom?

Zoals u weet heb ik een tijdje in Zwitserland gewoond en daar is publiek exhibitionisme, gelooft u het of niet, gewoon toegestaan. Zo was ik er getuige van hoe een man zich helemaal omkleedde in de tram van Genève en niemand keek er raar van op. Wat men wel vreemd vond was dat hij zat te klungelen achter een badlaken en zijn ondergoed via zijn broekspijp probeerde te manoeuvreren. Het lijkt wel een Hollander, werd er gefluisterd. Nederlanders zijn een preuts volk, zo weten de Zwitsers.

Volk? Welk volk? Mensen plagen zichzelf met vragen. Wat is nu eigenlijk dat Nederland? Ik zeg u, het is een land in de vorm van een ontkiemende aardappel. Een ontkiemende aardappel kunt u nog wel opeten, als u de groene plekken wegsnijdt, maar de plant is giftig. Aardappelen groeien het best op een vruchtbare grond waar het calvinisme groot is geworden, zegt men. Nederland, aardappelland.

Daarom toch maar even terug naar de vraag waar ik dit stuk mee begon. Calvijn is een belangrijk Zwitsers theoloog uit de zestiende eeuw die het met de scheiding van kerk en staat niet zo nauw nam. Misschien krijgt u dat gevoel ook bij de manier waarop de PVV het over de islam heeft. ‘De islam is gevaarlijk!’ Maar door de islam een politieke ideologie te noemen, heeft een partij met een dergelijke uitspraak nog steeds geen religieuze voorkeur geuit. De PVV zit niet te wachten op een terugkeer van het communisme of het fascisme, en wil ook niet dat de Sharia wordt ingevoerd. In dat rijtje.

U kunt de vraag stellen of die Sharia eigenlijk een reële mogelijkheid is voor Nederland. En waarom mag de overheid eigenlijk geen religieuze voorkeur hebben? Een handje vol vragen. Dan gaan we gewoon terug naar Calvijn. Die staat er grijnzend bij, want ook hij voerde in zijn tijd de strijd van zijn religie tegen de staat en hij won. De wortels van het atheïsme werden verder uitgebannen en het katholicisme werd teruggedrongen.

Binnenkort ga ik weer terug naar mijn appartement in Genève. Het is niet zover van de sterfplaats van Calvijn. Voor in het vliegtuig heb ik plakjes ouwewijvenkoek gekocht in Assen. Vind ik lekker. Doet me denken aan de kerken van Drenthe, aan de hunebedden. Kwamen die in de ijstijd niet uit Scandinavië?

Wat is echt Nederlands en wat niet?

Wie heeft er een langere baard, Allah of God?

Waarom is dat belangrijk eigenlijk?

Ja, ik ga echt die website beginnen.

Waarom.com.

Marco van Woerden