Waaronder een reptielendompteur, maar die komt later. De avond werd bijzonder gezellig ingeluid met een warm-up act van de jongleur. Bepaald niet onaantrekkelijk en daarnaast ook nog eens erg knap wat hij met de ringen kan. De Paradijsvogeltent op het Amsterdamse Strand West is klein, erg klein, dus iedereen zit dicht op het podium. Je voelt je zelfs op de achterste rij onderdeel van de show.

De spreekstalmeester is de voormalig columnist van Gay.nl, Frits Huffnagel. Een man met humor en charme. Beide kwaliteiten komen volledig tot hun recht in de intieme circuspiste. Hij begint de show met het beantwoorden van de vraag die ook veel Gay.nl-reaguurders hebben gesteld: ‘moet dat nou, zo’n nichtencircus?!’ Frits is duidelijk: “Nee, dat moet zeker niet. Het zit zelfs tegen het overbodige aan. Maar waarom doen we het dan? Om dat het leuk is!”.

En leuk is het zeker! Een gemixt publiek (en dan bedoel ik jong, oud, homo én hetero) genoot van de première. Van begin tot einde kijk je geboeid. Normaal gesproken beschrijf je in een sfeerverslag de meest opmerkelijke gebeurtenissen, maar eigenlijk alle acts hadden iets noemenswaardig unieks. Om er toch een paar te noemen: iets wat je niet zo een, twee, drie in een circus verwacht is een opera-optreden. Dat was er wel. Francis van Broekhuizen had met haar grappige intro’s de lachers op haar hand, maar zodra ze zong waren de 150 bezoekers ademloos aan het luisteren. Wat betreft de jongleur, de waanzinnig goede magiër en de ganzenhoeder, waren zowel de acts als de artiesten het bekijken meer dan waard (dat mag best gezegd worden, het is en blijft een nichtencircus). Daarnaast ook speciale vermelding voor assistent Job die bij meerdere acts met ontbloot bovenlijf onmisbaar was.

Van alle acts was er eentje die de hartslag tot ongezonde snelheid deed kloppen. Van spanning, spontane stress en doodsangsten. De reptielendompteur. Ik moet eerlijk toegeven dat slangen sowieso een van mijn grootste angsten zijn, toch had ik me voorgenomen om de hele voorstelling braaf te blijven zitten. Maar de zaal was erg klein en de dompteur had niet één maar wel vijf slangen tegelijk om z’n nek. Hij deelde ze zelfs uit aan het publiek! Na een halve minuut besloot ik om de act van buiten de tent verder te kijken. Een goede keuze want de dompteur had de dieren toch niet zo heel erg onder controle als je zou hopen. Een reuzenpython ontsnapte even en gleed onder een aantal onfortuinlijke toeschouwers door. Ook mijn stoel werd niet gespaard, dus het was het bekende verhaal van het oog en de naald. Ook met de krokodil ging niet alles even goed. Toen het gigantische reptiel te dicht bij het publiek kwam schrok niet alleen het publiek maar ook de dompteur zelf, waardoor pure paniek even toesloeg en mensen letterlijk over elkaar heen vielen op weg naar de uitgang (eervolle vermelding voor diva Mayday, die stoer bleef zitten midden in de gevarenzone).

De avond werd afgesloten waarmee deze begon: voormalig IJslandse Songfestivaldeelnemer Euro Band zong de liedjes die iedereen wilde horen. Het was een feest! Rest de vraag of het festijn de 60 euro per kaartje waard is. Volmondig ja! De ongelofelijk veelzijdige show vermaakt, frustreert, beangstigt en verblijdt je ruim drie uur lang. De artiesten en met name de spreekstalmeester hebben er overduidelijk veel plezier in en dat straalt af op het publiek. Het is een avond die je bij blijft en vooral een avond waar je blij van wordt. Nichtencircus nodig? Absoluut niet, maar het is inderdaad wel erg leuk!

Kristiaan Schimmel

Het Nichtencircus is nog tot en met zondag te bekijken in de Paradijsvogeltent op Strand West. Voor meer info: www.nichtencircus.nl
Lees ook:
» Hooggeëerd publiek: Nichtencircus! (57) reacties