De 46-jarige majoor Margaret Witt werd in 2007 bij de luchtmacht ontslagen nadat een man een klacht tegen haar ingediend.
De man beweerde dat ze een affaire met zijn vrouw had gehad.

Tijdens het onderzoek naar Witt dat volgde, kwam aan het licht dat de verpleegster een relatie had gehad met twee vrouwelijke officieren van de luchtmacht. Het leger besloot Witt vervolgens te ontslaan na aanleiding van het Don't Ask Don't Tell beleid van het Amerikaanse leger. De rechter stelde vrijdag echter dat de lesbienne niet had mogen worden ontslagen. Hij zei dat er geen bewijs was dat de seksuele voorkeur van Witt een negatief effect had op het moreel en de discipline van het onderdeel waarin de vrouw diende.

Na de uitspraak liepen de tranen over wangen van Witt en omarmde haar ouders, haar partner en mensen die haar steunden bij de rechtszaak. "Vandaag heb je een overwinning geboekt in deze strijd", aldus de rechter. Witt kan nu toch bij de krijgsmacht blijven werken, ondanks het feit dat ze homoseksueel is.

De uitspraak is al de tweede juridische overwinning voor tegenstanders van het DADT-beleid, want eerder deze maand oordeelde een rechter in Californië dat het beleid ongrondwettig is. Afgelopen week blokkeerden de Republikeinen in de Senaat wetgeving die opheffing zou inhouden.

GJK