De leider van de Kerk van Engeland deed zijn uitspraak zaterdag in de Britse krant The Times.

Williams vindt echter dat een homoseksuele geestelijke in onthouding moet leven en geen relatie mag hebben. „Traditie en historische normen bepalen dat homogeestelijken celibatair moeten zijn”, aldus de aartsbisschop. Heteroseksuele bisschoppen mogen in de anglicaanse kerk echter wel huwen en seks hebben.

De zestigjarige aartsbisschop gaf aan dat hij met slechte gevoelens terugkijkt op 2003, toen homogeestelijke Jeffrey John moest afzien van zijn kandidatuur om bisschop van Reading te worden. John is openlijk homo, begon in 2006 een relatie maar leeft naar eigen zeggen celibatair. De aartsbisschop geeft toe dat hij Jeffrey John heeft laten vallen. Een selectiecommissie met Williams blokkeerde dit jaar ook Johns wijding tot bisschop van Southwark.

De mening van de aartsbisschop zorgde voor furieuze reacties van activisten voor gelijke rechten van homo's. ,,Rowan Williams is niet consistent'', zegt activist Peter Tatchell. ,,Aan de ene kant zegt hij dat hij geen probleem heeft met homobisschoppen, maar aan de ander kant blokkeert hij de benoeming van de celibataire Jeffrey John.''Tegelijk waarschuwden conservatieven dat de aartsbisschop een kentering aanbrengt in tweeduizend jaar kerkleer.


CF