Acht van de tien homoseksuele Amsterdammers vinden dat het homoklimaat in de stad is verslechterd. Zeven van de tien hetero's zijn het daarmee eens. Driekwart neemt aan dat geweld tegen homo's, zowel verbaal als fysiek, veel door Marokkaanse jonge- ren wordt gepleegd, al zijn er ook andere daders. Dat geweld komt overigens niet voort uit religieuze motieven, zoals vaak wordt verondersteld. ''Het is veel meer machogedrag; ze willen geen homo's zien zoenen of hand in hand zien lopen,'' aldus politiewoordvoerder Ellie Lust, die zelf lesbienne is.

Wijken

Een aantal van de geïnterviewden mijdt wijken als (Nieuw-)West en het centrum. Vier procent zegt soms 'iets' bij zich te dragen om zich te kunnen verdedigen tegen geweld. Ruim de helft van de ondervraag- den voelt zich wel eens bedreigd vanwege zijn of haar geaardheid. 'Bijna vier op de tien zijn afgelopen jaar slachtoffer geworden van verbaal geweld en drie procent van fysiek geweld,' aldus O&S.

Slechts negen procent deed aangifte - verbaal geweld is lastig aan te tonen. Slechts 55 procent van de homo- seksuele mannen durft in het openbaar bijvoorbeeld hand in hand te lopen. Lesbiennes hebben daar minder moeite mee: 77 procent durft dat wel te doen. Van alle ondervraagden, homo en hetero, vindt 63 procent dat politie en gemeente te weinig ondernemen tegen geweld tegen homo's.

COC

COC Amsterdam is geschokt over het grote percentage homoseksuelen dat niet meer zichtbaar over straat wil. Het is een bevestiging dat roze Amsterdammers ‘massaal terug de kast ingaan’. Dit blijkt uit het onderzoek dat Bureau O+S van de gemeente uitvoerde in opdracht van AT5 en het Parool. Dit rapport roept om duidelijke actie, aldus COC Amsterdam voorzitter Dennis Boutkan. COC Amsterdam roept alle Amsterdammers op om 11 oktober tijdens Coming Out Dag massaal de poster tegen homofoob geweld op te hangen, in het kader van de landelijke campagne tegen anti homogeweld.

Het onderzoek laat verder zien dat men weinig vertrouwen heeft in de politie en de gemeente om homofobie te bestrijden. Ruim 60% vindt dat deze instanties te weinig doen. COC Amsterdam betreurt het geringe vertrouwen, omdat de politie juist veel doet en deze high impact crime een hoge prioriteit geeft.

Politie

Politie Amsterdam-Amstelland en het COC Amsterdam bereiden op dit moment een training voor die aangiften door homoseksuelen makkelijker moet laten verlopen. COC Amsterdam wil hier zo snel mogelijk mee aan de slag.

COC Amsterdam wil dat in 2012 een start wordt gemaakt met voorlichting over homoseksualiteit aan basisscholen. “Wij geloven erin, burgemeester van Der Laan heeft zich positief uitgesproken en ook de roze Amsterdammers vinden meer voorlichting een goede oplossing”, aldus Boutkan. “Het COC Amsterdam is er helemaal klaar voor.”

CF/Parool/COC