De 34 jarige Benjamin Carter was met een paar vrienden in de Stonewall Inn, toen hij zich excuseerde om naar het toilet te gaan. Daar aangekomen bevonden zich al twee mannen in de kleine ruimte. "Is dit een homobar en ben je zelf ook een flikker?", vroeg een van de twee aan Carter. Die nam het eerst niet serieus, tot een van de daders hem om een dollar briefje en later een briefje van twintig vroeg. Carter gaf aan dit niet te hebben, waarna hem de uitgang werd geblokkeerd. Carter zei de mannen geen geld te willen geven en vroeg ze opzij te gaan. Hierop werd hij echter in zijn gezicht geslagen en getackeld.

Hij liet zich echter niet kisten en begon terug te vechten. De daders schrokken hiervan en ontvluchtten de toiletten, waarop Carter naar de biljarttafel rende en een bal pakte. Daarmee probeerde hij op de homofoben in te slaan, tot hij door andere bezoekers werd tegengehouden. De daders wisten te ontsnappen uit de Stonewall Inn, maar toen de barkeeper door kreeg wat er zich daadwerkelijk had afgespeeld, rende hij de daders achterna door Christopher Street. De twee mannen wisten echter, vergezeld door nog een man en twee vrouwen, te ontsnappen.

De NYPD wist later de twee daders van 17 en 21 toch te arresteren. Een van hen had een wapen bij zich. Aanstaande vrijdag staan ze terecht.

AN