Maar Coming Out Dag is natuurlijk meer dan een oproep tot het stoppen van geweld. Het is een dag die oproept jezelf te zijn en een klimaat afdwingt dat dat toestaat. De dag stelt ook niet-homo's in staat om anderen de ruimte te geven uit de kast te komen, zichzelf te kunnen zijn.

Kabinet
Gisteren kwamen de uitspraken van prominente vrouwen in het nieuws omdat het nieuwe kabinet Rutte-1 slechts twee vrouwen op ministerposten bevat. Een andere groep wordt helemaal niet vertegenwoordigd: homo's. In het vorige kabinet Balkenende zat nog de lesbische Gerda Verburg, nu moeten we het met de geruchten rondom premier Rutte doen. Gezien de gemiddelde leeftijd van de ministers is de kans erg klein dat er nog eentje uit de kast gaat komen (hoewel, het is nooit te laat Gerd Leers!).

Het is wel een gemiste kans. Vier jaar geleden werd er met Ronald Plasterk (we miss you, Ronald!) een sterke start gemaakt op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Dit ministerie komt nu in handen van het CDA, toch iets minder progressief op homo-gebied. Het is niet zo dat er voor dit kabinet geen geschikte kandidaten waren. Het CDA heeft de homoseksuele Europarlementariër Wim van de Camp in huis, die ook regelmatig werd getipt, Gerda Verburg werd eerder genoemd en bij het VVD leek het een uitgemaakte zaak dat Frits Huffnagel benoemd zou worden.

Huffnagel heeft de afgelopen jaren een bijzonder geslaagde missie volbracht in Den Haag waar hij de hofstad weer op de kaart heeft gezet als evenementenstad. Daarnaast is het een goede vriend van Mark Rutte. Het leek een dusdanig uitgemaakte zaak dat zelfs Pauw en Witteman hem drie weken geleden al aankondigde als toekomstig minister. 

Maar de posten zijn niet in het voordeel van de roze kandidaten verdeeld. Het nieuwe kabinet maakt daarmee een valse start en mist diversiteit. De kans om een statement te maken wordt niet benut. En dat is zuur op een Coming Out Dag.

Eén op de vijf
Zoals bij elk homo-evenement wordt er gevraagd: is dat nou nodig? En bijna altijd is het antwoord 'ja'. Een poll op Gay.nl toont aan dat meer dan één op de vijf homo's niet uit de kast zijn. EEN OP DE VIJF! Dat is veel te veel. Dus ja, zo'n Coming Out Dag is nodig!

Op deze 11 oktober besteden scholen aandacht aan homoseksualiteit, de gratis krant Metro verspreidt een solidaire regenboogposter en de talking heads van de homo-emancipatie komen in de actualiteitenrubrieken volop aan het woord. Gelukkig kunnen we dat aan COC-voorzitter Vera Bergkamp goed overlaten. Met de boodschap van Coming Out Dag zit het dus wel goed. 

Wees niet bang om jezelf te zijn, wees niet bang om uit de kast te komen.

Oja, en jongens, stop met dat geweld!

Fijne Coming Out Dag!

Jeroen de Jong