Met hun besluit mee te werken aan een verklaring tegen homohaat, sluiten de Nederlands Gereformeerde Kerken hun ogen voor de haatdragende wijze waarop veel homo's zich uiten over christenen. Dat stelt RefoAnders, een reformatorische organisatie voor homo's, op haar website. Zij keurt homofobie af, maar vindt de benadering van het COC en het Landelijk KoördinatiePunt groepen kerk en homoseksualiteit (LKP) - de initiatiefnemers van de verklaring tegen homogeweld - eenzijdig. Op veel sites laten homo's zich namelijk negatief over christenen uit. Directeur Johan Quist (foto) van RefoAnders spreekt van christenfobie en christenhaat.

Belachelijk

"Zo maak je een bevolkingsgroep belachelijk. Tegen deze haatdragende uitingen keert de verklaring zich niet." Volgens de RefoAnders-directeur doen kerken er beter aan met een eigen verklaring te komen op de Dag van Respect op 11 november, waarbij ook geweld tegen christenen benoemd kan worden. Dit initiatief ontstond na de moord op Theo van Gogh en wil vooral jongeren respect bijbrengen voor elkaar en anderen. Quist: "Voor zo'n dag krijg je veel meer kerken mee. De Nederlands Gereformeerde Kerken bevinden zich nu in een geïsoleerde positie, omdat zij als enige meewerken aan de verklaring tegen homogeweld."

Vrijgemaakt- en christelijk-gereformeerden zagen af van deelname aan de verklaring, omdat het COC een van de voortrekkers is. De Landelijke Vergadering van de Nederlands-gereformeerden zegde vorige week haar medewerking toe aan de verklaring. Volgens voorzitter Ad de Boer is het niet zeker dat zijn kerken de verklaring uiteindelijk ondertekenen. Zij hebben alleen ja gezegd op de vraag of zij "willen meegaan in het proces om tot een verklaring te komen". "Misschien komt het er helemaal niet van. In ieder geval niet als de verklaring zich niet verdraagt met de grondslag van onze kerken."

Aandacht
De Boer geeft aan dat ook hij moeite heeft met de wijze waarop homo-organisaties als het COC zich keren tegen christenen en kerken "die vanuit de Bijbel geen ruimte zien voor homorelaties". Hij vindt het terecht dat christelijke organisaties aandacht vragen voor de groeiende intolerantie tegen christenen. "Dat deugt ook niet." Maar als hem de vraag zou bereiken of zijn kerk zich wil uitspreken tegen antisemitisme, ziet hij daar niet van af omdat ook andere groepen worden gediscrimineerd. "Ons is gevraagd mee te werken aan een verklaring tegen homogeweld en daar willen we best in meedenken."

Contrario

De gereformeerde homovereniging Contrario vindt het "positief" dat de Nederlands-gereformeerden mee doen met de verklaring tegen homogeweld. Voorzitter Robert Daverschot plaatst wel een kanttekening: "Ik denk dat ze op kerkelijk niveau meer prioriteit moeten geven aan de pastorale zorg voor homo's en lesbiennes. Zorg dat zij in de kerk volledig welkom zijn en het gesprek over homoseksualiteit mogelijk is."