Pride Photo Award zet mensen aan het denken over mannelijkheid en vrouwelijkheid, en laat de diversiteit zien binnen de homo/lesbische, biseksuele en transgender gemeenschap. In de media en populaire cultuur worden mannen en vrouwen stereotiep afgebeeld: mannen zijn macho, vrouwen zijn zorgzaam en lief. Ook homo’s worden eenzijdig neergezet:

“Als je afgaat op de media dan zijn alle homo’s travestiet of staan het hele jaar door halfnaakt te dansen op een boot. Vooral op websites gaat het vaak mis: een foto van de Gay Pride of van travestieten naast een artikel over discriminatie tegen homo’s of over homo’s die zich onveilig voelen. Dat is net zo absurd als een foto van carnaval bij een artikel over huiselijk geweld. Het eenzijdige gebruik van beelden versterkt het stigma. Dat de homo/lesbische gemeenschap net zo divers is als de rest van de bevolking, zie je nooit,” aldus Dennis Boutkan, voorzitter van COC Amsterdam. “Pride Photo Award maakt die diversiteit zichtbaar.“

De fotowedstrijd begint op 1 januari 2011 en duurt tot eind maart. De wedstrijd is vooral bedoeld voor professionele fotografen en studenten, maar ook goede amateurfotografen kunnen meedoen.

Fotocredit: Yvette Bax