De bediende is volgens de rechtbank stelselmatig door de prins mishandeld en uitgebuit. Uit foto's op een mobiele telefoon blijkt volgens de aanklager dat er ook een seksueel element in de mishandeling zat. Wat dat inhoudt, werd op de zitting niet duidelijk. Wel staat vast dat de dader en het slachtoffer een seksuele relatie hadden.

Onschendbaarheid
De rechter verweet de 34-jarige Al Saud verder dat hij roekeloos gebruik maakte van zijn positie tegenover de twee jaar jongere bediende, Bandar Abdulaziz. Al Saud hoopte vanwege zijn koninklijke achtergrond op diplomatieke onschendbaarheid, maar de rechter zei dat in Groot-Brittannië niemand boven de wet staat. De prins is een kleinzoon van de overleden koning Saud, de eerste leider van het moderne Saudi-Arabië. Zijn moeder is een van de vijftig dochters van de koning. De Saudische koninklijke familie telt zo'n vijfduizend prinsen.

Asiel

Al Saud kan na zijn vrijlating asiel aanvragen in Groot-Brittannië. Bij terugkomst in zijn vaderland loopt hij het risico geëxecuteerd te worden, omdat in Saudi-Arabië de doodstraf staat op homoseksualiteit.