Het federaal hof van beroep bepaalde dit maar laat weten dat het om een voorlopig verbod gaat, tot uitspraak is gedaan in de bodemprocedure over deze zaak.

Een lagere rechtbank had recentelijk beslist dat DADT in strijd was met vrijheid van meningsuiting en gelijke rechten van de mens. Afgelopen dinsdag heeft het Amerikaanse ministerie van defensie die beslissing uitgevoerd, terwijl het ondertussen wel een hoger beroep had aangetekend.

Het corps van legerjuristen, de zogenoemde JAG's, komen hiermee in een lastige positie. Zij verklaarden dinsdag geen soldaten meer te willen vervolgen vanwege hun geaardheid, maar worden nu gedwongen om daar toch weer mee te beginnen.

De acceptatie van homo's in het leger zorgde voor vele nieuwe aanmeldingen, waaronder de 29-jarige officier Dan Choi die zich al lang sterk maakt voor de afschaffing van DADT en als homorechtenactivist geldt in de VS. Hij werd eerder onder DADT ontslagen.President Obama vindt dat DADT moet worden afgeschaft, maar door de Senaat en het Congress en niet via rechterlijke macht. Congress was al accoord met de afschaffing maar het strandde in de Senaat, door verzet van de Republikeinse partij. Homo-organisaties hebben inmiddels hun buik vol van Obama's slappe houding en willen actie van de zelfgenoemde "fierce advocate" voor homorechten.

Het Witte Huis heeft intussen verklaard dat de handelingsvrijheid van Obama erg beperkt is. In 1947 kon president Truman nog met één pennenstreek een einde maken aan de raciale segregatie in het leger. Na Truman is er echter een wet aangenomen die de president verbiedt om zulke beslissingen te maken zonder daarover te overleggen met de senaat.

AN/ WvD

Lees ook:
» Leger VS: homo's weer welkom (20) reacties
» Legerjuristen VS kappen met DADT (0) reacties
» Don't Ask, Don't Tell stopt per direct (25) reacties
» Senaat houdt DADT in stand (26) reacties