Voor wie het niet weet: de benoeming van de culturele hoofdstad is inmiddels een jaarlijkse traditie die begon in Athene. Vervolgens kwamen alle denkbare grote steden, Amsterdam (1987), Berlijn (1988), Parijs (1989). Alsof Europa culturele hoofdsteden te over heeft werden in het kielzog van de millenniumwisseling maarliefst negen steden aangemerkt als bolwerken van creativiteit.

Als u het mij vraagt was dat laatste geen intelligente zet, want nu heeft Europa zijn culturele troeven verspeeld en zullen we steeds vaker de perikelen van 2007 mee moeten maken, toen Luxemburg voor een tweede maal werd gekozen. Wat een armoe! Almere en Brabant zagen hun kans schoon en hebben inmiddels betoogd dat zij ook steden zijn en dat ze in 2018 Europa een cultureel poepje zullen laten ruiken. De stank is zelfs tot diep in Polen te ruiken.

Ik denk dat ik mijn geld liever op Polen zet. Wist u bijvoorbeeld dat de taalvirtuoos Michel Thomas in Łódź geboren is? Hij is de uitvinder van de audiocursus. Het was in Łódź waar hij ervan droomde om wereldvrede te stichten met een cassetterecorder. Dat is toch best kunstzinnig?

Misschien moet ik mijn definitie van hoofdstedelijke cultuur verleggen, maar om u eerlijk te zijn geloof ik niet dat het bewerkstelligen van wereldvrede iets is wat iemand als Michel Thomas kan doen met een eenmansbedrijf. Vrede is een lokaal iets. Huisvrede, de vrede van Brabant. Binnenkort dus ook de vrede van Łódź.

De burgemeester van Łódź, Tomasz SadzyÅ„ski, is alvast positief gestemd. Hij glundert, hij droomt over 2016. Zijn stad overlapt precies het zwaartepunt van Polen en heeft een lange geschiedenis van slechte boybandmuziek. Er is dus een grote kans dat deze stad straks het cultureelste plekje van Europa wordt.
Daarom heb ik alvast met Zwitsers geld een appartement gekocht in het centrum. Dat wordt goud waard als het straks veryupt. Het is moeilijk om serieus te blijven over een onderwerp dat op zichzelf eigenlijk tot lachen aanzet, maar ik voorspel het u. Łódź gaat cultureel Polen op de kaart zetten.

Garagefeesten met psychedelische muziek en porno met een vleugje communisme.