Ierland zoekt een opvolger voor het huidige staatshoofd Mary McAleese en twee recente peilingen lieten zien dat de onafhankelijke Senator David Norris aan de leiding gaat. Zijn eventuele verkiezing deze herfst zou een unicum zijn in een land dat tot voor kort bekend stond als een van de meest conservatieve katholieke landen van Europa.

Norris vertelt the Guardian dat hij zijn naam pas naar voren schoof als kandidaat toen bleek dat er een Facebook-pagina met bijna 1000 leden bestond, die in hem de ideale kandidaat zagen. Mede hierdoor is hij vroeg gestart met het voeren van zijn campagne.

Norris denkt dat zijn seksualiteit geen issue zal zijn. "Het is geen belangrijk onderwerp voor de mensen hier in Ierland. Sommige personen hebben misschien vragen, maar die zal ik proberen weg te nemen". Norris gaf recentelijk een groot radio-interview in Dublin waarin alle bellers aangaven dat zijn homoseksualiteit niets uitmaakt. "Het gaat hen om een onafhankelijk persoon met een visie", aldus Norris. De enige beller die live op de radio aangaf niet op hem te stemmen, was juist een homoseksuele man die hem te links vond. Norris vond dat goed. " Het gaat om de standpunten van een kandidaat, niet diens seksualiteit." 

AN/Bron: The Guardian