Insiders in de voetbalwereld menen dat het nog zeker 15 jaar duurt voordat voetballers uit de kast komen. Zij wijzen op het homofobe gedrag van de fans, het machogehalte van de sport en het mondiale karakter. In de rest van de wereld zou het klimaat voor homo's nog veel slechter zijn.

Uit Engeland, het mekka van het moderne betaalde voetbal, komen sinds kort gelukkig geheel andere geluiden. Onderzoekers van de Universiteit van Staffordshire houden al enige tijd een grootschalig onderzoek onder 3.500 voetbalfans, profspelers en voetbalmanagers. De eerste conclusies van hun onderzoek zijn hoopgevend. Laten we de feiten beter bekijken.

De onderzoekers hebben aangetoond dat 94% van de fans geen enkel probleem zegt te hebben met een homo op het veld, als ie maar presteert.

Een fan: 'Ik heb liever te maken met een homospeler die kan voetballen dan met een heterospeler die er niks van kan'.
De spreekkoren hebben volgens de fans weinig te maken met homo's. Ze gebruiken de scheldwoorden vooral om de tegenstanders uit hun spel te halen. Het is een soort van theater erom heen.

Het onderzoek corrigeert het beeld dat er geen homo's bestaan in de voetballerij. Maar liefst 27% (!) van de profvoetballers zegt een homoseksuele collega te kennen. Dit cijfer wijst op een cultuur met dubbellevens, stiekem gedrag en ontkenning. Ook in een machosport als voetbal zijn homo's actief. Volop.

Vooral de clubs houden de verandering tegen.

Zij proberen spelers te beschermen tegen 'risico's'. En zij willen niet dat er meer aandacht naar de speler uitgaat dan naar de club.
Ook voetbalmakelaars houden van de status quo. Een homospeler ziet zijn marktwaarde dalen en zou niet meer te verkopen zijn.

De onderzoekers trekken een vergelijking met de acceptatie van de zwarte voetballer. Zo gauw de gekleurde spelers lieten zien dat ze konden winnen, verdween de discriminatie als sneeuw voor de zon. Datzelfde zou ook wel eens kunnen gebeuren met de homoseksuele voetballers.

De onderzoeksfeiten stellen ons nu één vraag: 'Op wie wachten we?'

Ik vind het belangrijk dat voetbalbestuurders, trainers en makelaars hun verantwoordelijk nemen en zich niet langer verschuilen achter misplaatste angst. Zij moeten duidelijk maken dat het voetbal klaar is voor de coming out van homoseksuele spelers, in amateur- en betaald voetbal. En bescherming bieden aan spelers die kiezen voor openheid.

Het betaalde voetbal heeft al bewezen verschillen in huidskleur, religieuze overtuiging of afkomst te accepteren. Daarmee heeft het een belangrijke voorbeeldfunctie voor het gedrag van fans en van de samenleving. Nu nog de acceptatie van de homo- of biseksuele speler.

Huub ter Haar,
projectmedewerker Alliantie Gelijkspelen en auteur van 'Gelijkspel. Portretten van homo topsporters'


Lees ook:
» 'Homofobie in voetbal is achterhaald' (12) reacties
» Elsinga over zijn coming out (25) reacties
» Column | Een roze kaart voor het voetbal (19) reacties
» Boek | Homo-sportboek (34) reacties